Creştinii de rit oriental sărbătoresc astăzi intrarea triumfală a lui Isus Christos în Ierusalim
Publicat de Corina Muntean, 21 aprilie 2019, 14:27 / actualizat: 22 aprilie 2019, 8:26
Această zi se mai numeşte şi Duminica Floriilor, tocmai datorită faptului că Isus Cristos a fost întâmpinat de către toţi locuitorii Ierusalimului cu urale şi flori, asemenea unui rege.
Aceeaşi mulţime, însă, care acum l-a aclamat şi a recunoscut public Divinitatea lui Isus, peste doar câteva zile va cere moartea Lui.
Duminica Floriilor mai semnifică, de asemenea, şi începutul unei săptămâni a contradicţiilor, în care se trece de la o situaţie extremă la alta.
Acest lucru semnifică, de fapt, firea omenească, mereu schimbătoare, spune preotul greco-catolic Ioan Fărcaș:
Este intrarea triumfală. Mulțimea îl aclamă pe Iisus cu ”Osana, binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului”. Sărbătoarea este un semn al bucuriei, un semn al binecuvântării lui Dumnezeu. Toată lumea este bucuroasă, cu excepția lui Iisus care întrevede Săptămâna Mare, vede tristețea ce-L va cuprinde pentru că aceeași oameni vor striga ”Răstignește-L!, răstingnește-L!” Trebuie să fim atenți, noi creștinii de astăzi, să veghem asupra sufletelor noastre și să nu ne raliem celor care și astăzi, prin păcatele lor, strigă împotriva lui Iisus ”Răstingnește-L!”
În această zi, denumită şi Duminica Stâlpărilor, se sfinţesc prin rugăciune şi stropire cu aghiazmă, ramuri înmugurite de salcie şi se împart creştinilor după slujbă.
Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim.
În tradiţia populară există credinţa că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia după ce aceasta s-a transformat într-o punte ajuntând-o pe Feciara Maria să treacă apa unui râu.
Pentru cei poatră nume de flori: Delia, Lăcrămioara, Florina, Narcisa, Violeta, Margareta, Viorica, Florin, Mugurel sau Viorel, le urăm „La Mulţi Ani!”.
Cristina Bulbescu