Creșterea salariului minim pe economie de la 1 octombrie, o măsură cu posibile efecte negative în timp

Publicat de Stan Lucian, 2 octombrie 2023, 16:00 / actualizat: 2 octombrie 2023, 18:53
Dacă pentru angajat un plus de 180 de lei net e binevenit, pentru micii angajatori înseamnă creșterea cheltuielilor, ceea ce ar putea duce, în timp, la reduceri de personal, atrage atenția analistul financiar, Adrian Bența:
Problema va fi la acele societăți mici cu rate mici de profit, unde orice cheltuială în plus înseamnă o problemă. Multe societăți operează la gri, pe acel contract făcut pe salariul minim iar omul primește o sumă mai mare în plic și atunci se mai fiscalizează niște bani, iar aceste cheltuieli vor fi reflectate în prețuri. Sigur, pentru cetățeanul român care încasează strict salariul minim pe economie fără să aibă alți bani este o creștere de 180 de lei.
Președintele CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș, e de părere că această creștere cu 10 la sută a salariului minim pe economie este una ”artificială”, ce se va întoarce împotriva salariaților. Potrivit acestuia, creșterea nu este bazată pe calcule economice și nici pe negocieri cu celelalte segmente ale societății:
Prin majorarea salariului minim pe economie, artificial făcută prin acte normative și nu prin negocieri, va crește cu circa 300.000 numărul de salariați remunerați. Un alt aspect este că, probabil o parte dintre IMM-urile care nu vor putea suporta această creștere, vor proceda la concedieri. Astfel, cu creșterea ratei șomajului se va crea o presiune pe intreprinderile care au forță de muncă și prețul forței de muncă va deveni mai ieftin.
La inițiativa Ministerului Muncii, Guvernul a aprobat săptămâna trecută majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 la 3.300 lei.
Astfel, peste 1,8 milioane de salariaţi vor avea salariul net de 2.079 lei, o creştere cu 181 de lei faţă de cel actual.
Autor: Valeriu Russu