Creșterea prețurilor la RCA și la combustibil poate falimenta transportatorii
Publicat de MIRELA ROTAR, 24 februarie 2022, 14:56
Este avertismentul Federației Operatorilor Români de Transport care susține plafonarea tarifelor la RCA la nivelul tarifelor de referință publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
De exemplu, plafonul RCA a fost ridicat la nivelul de 7.500 de lei pentru vehicule de peste 16 tone, fiind vorba de o scumpire de aproape 40 la sută.
Vicepreședintele Federației pe zona de NV a țării, Gheorghe Borz susține că pericolul cel mai mare nu este atât creșterea RCA cât creșterea prețului la combustibil, ceea ce poate duce la falimentarea multor operatori de transport:
În cazul vehiculelor comerciale nu ar trebui să fie diferențiat tariful plafonat, în funcție de proprietate respectiv persoane fizice versus persoane juridice. Sunt foarte multe vehicule comerciale deținute de parsoane fizice și nu e normal ca diferențiarea să fie făcută în funcție de înmatricularea lor. Ele sunt taxate diferențiat, la vechiculele înmatriculate pe persoane fizice se percepe o taxă RCA mult mai mică decât pentru aceleași vechicule înmatriculate pe persoane fizice. Apoi, constatăm că s-au majorat prețurile la combustibil, față de aceeași peripoadă a anului trecut motoriona s-a scumpit cu 40 la sută, de la 5 la 7 lei litrul, iar RCA-urile, mai ales după intrarea în insolvență a City Insurance s-au dublat. Perspectiva e că se vor tripla toate prețurile, ceea ce ne duce spre faliment sigur.
Reprezentantul filialei mureșene a unei companii de asigurări, Alexandru Negrea nu a dorit să comenteze nici informațiile privind plafonarea RCA, și nici scăderea accizei la carburanți, care nu sunt certe:
Tarifele de referință sunt calculate cel puțin o dată pe an de către ASP, este o practică introdusă deja de multă vreme în legislație. Practic sunt doar, așa cum le și spune, tarife de referință, companiile de asigurări își acordează prețurile și tarifele lor în funcție și de alte criterii. Din păcate, pentru unii RCA s-a dublat, dar să nu uităm că atât taximetriștii cât și transportatorii sunt generatori de foarte multe daune, frecvența daunei la ei, la fel ca și întinderea pagubelor, este foarte mare.
Ministerul Finanțelor, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, a publicat lista cu noile tarife plafonate ale asigurării de răspundere auto civilă obligatorie (RCA), într-un proiect de Hotărâre de Guvern care se va aplica, odată adoptat de Executiv, pentru o perioadă de șase luni.
Măsura a venit după explozia prețurilor, declanșată de ieșirea de pe piață a liderului de asigurări City Insurance, care avea aproximativ 3 milioane de clienți.
Valeriu Russu