Creșterea finanțării pe elev este bine primită în județul Mureș
Publicat de radiomures, 5 ianuarie 2016, 16:45
Guvernul a decis ca finanţarea de bază asigurată de la bugetul de stat pentru învăţământul preuniversitar să fie majorată în 2016 cu aproximativ 20%, comparativ cu anul trecut.
Astfel, costul standard per elev în învăţământul gimnazial din mediul urban va creşte de la 2.500 de lei la peste 3.000 de lei, iar în mediul rural, de la 2.900 de lei la 3.500 de lei.
Sindicaliștii din învățământul mureșean salută inițiativa, dar sunt neîncrezători în investițiile din domeniu.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Ioan Săcărea:
În fiecare an se actualizează costul per elev, de acesta depind foarte multe lucruri, dar încă suntem departe de ce ar trebui să fie acest cost per elev. Avem unități unde sunt puțini copii, prin comasare unitățile mai mari nu prea au dat rezultate, nu s-au obținut bani în plus, realitatea este că, dacă economia va merge mai bine, vor simți inclusiv elevii și dascălii și întreaga societate, va fi o îmbunătățire a nivelului de trai, chiar și prin acest cost per capita. Acum sunt în ceață speranțele noastre, pentru că mereu suntem speriați cu tăieri.”
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Ștefan Someșan, este de părere că cei 20% se vor regăsi în special în dotarea unităților de învățământ.
Ceea ce ne doare foarte mult este învechirea dotării sau uzura dotării din unitățile din învățământ, nu atât infrastructura care este destul de bună, spunem noi, dar la dotarea cu materiale didactice sunt foarte multe probleme, în sensul că acestea au ajuns la un grad de uzură destul de ridicat, și aici, cred eu, trebuie intervenit de urgență.”
Conform Legii Educației Naționale, finanțarea de bază a învățământului preuniversitar se face după principiul “resursa financiară urmează elevul”, în baza căruia alocația bugetară aferentă unui elev sau unui preșcolar se transferă la unitatea de învățământ la care acesta învață.
Raluca Creţ
Foto: www.viata-libera.ro