Creşterea costurilor cu utilităţile şi scumpirea materiilor prime riscă să ducă la închiderea a zeci de mii de IMM-uri
Publicat de Corina Muntean, 8 februarie 2022, 11:07
Este vertismentul analiștilor economici. Deja, o mulțime de muzee, teatre, localuri și hoteluri au închis robinetele la încălzire și au redus la minimum consumul de electricitate în speranța că vor depăși cumva această perioadă de iarnă, în care facturile au ajuns să fie și de 10 ori mai mari. Ca urmare, în pofida unui semnal de reviriment dat anul trecut, afacerile se vor tempera în 2022.
Creşterea semnificativă a costurilor cu utilităţile, alături de scumpirea materiilor prime şi a serviciilor de suport, riscă să ducă la închiderea a zeci de mii de IMM-uri, incapabile să facă faţă inflaţiei. În aceste condiţii este esenţial ca firmele să îşi ia măsuri de prevenţie, astfel încât să evite blocajele de pe lanţurile economice, arată o analiză Sierra Quadrant. ‘Într-o economie tot mai vulnerabilă pe fondul creşterii puternice a costurilor cu materiile prime, servicii şi utilităţi (energie electrică, gaze, carburanţi), dar şi ca urmare a scăderii semnificative a consumului şi lipsei investiţilor, multe dintre companii vor alege, în acest an, să îşi salveze resursele, alegând calea dezintermedierii – mai puţine linii de business, cu parteneri mai stabili şi cu volume adaptate condiţiilor economice, susţin analiştii economici. În opinia acestora, temperarea afacerilor va fi linia definitorie sub care se vor desfăşura business-urile în mare parte din economie, atâta timp cât scumpirile vor continua. Confruntate cu costuri din ce în ce mai mari, firmele şi-au redus volumele operaţionale, iar business-ul pe banii altora – adică pe cei ai partenerilor a devenit preponderent în economie, apreciază analiza Sierra Quadrant. Majoritatea firmelor, mai ales din zona de producţie, a ales să perceapă avansuri tot mai mari. Date oficiale arată că blocajul financiar din economie a continuat să se accentueze în 2021, depăşind, în prezent, 350 de miliarde de lei, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani. De asemenea, durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, faţă de 120 zile în 2020. Potrivit estimărilor Sierra Quadrant, după ce, anul trecut, peste 100.000 de firme şi-au închis porţile pe fondul provocărilor generate de criză, numărul companiilor cu probleme ar putea creşte cu cel puţin 50% în primul semestru din acest an. Deprecierea condiţiilor de business din România necesită un comportament adecvat din partea celor care vor să supravieţuiască şi, totodată, să exploateze oportunităţile generate de criză. În acest context, este esenţial ca firmele, oamenii de afaceri să se informeze din timp cu privire la dinamica afacerilor partenerilor. În prim-plan ar trebui să fie restructurarea afacerilor cu probleme, în scopul prevenirii falimentului şi a blocajelor pe lanţurile economice, ajustarea planurilor pentru 2022 pornind de la analiza performanţei partenerilor şi deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spaţii comerciale, autovehicule sau echipamente pentru funcţii secundare. Gestionarea optimă a numerarului și eliberarea sumelor suplimentare din bilanţ vor ajuta, totodată, la prevenirea unor situaţii de risc.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.