Creștere record a sesizărilor privind abuzul asupra copiilor, în Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 27 ianuarie 2022, 13:55
Circa 1.370 de sesizări care privesc abuzuri asupra copilului au fost semnalate anul trecut în județul Mureș pe Telefonul Copilului, dintre care 85% sunt pentru neglijare.
Doar două cazuri au fost sesizate de către minori.
Au fost și peste 80 de cazuri de abuzuri sexuale, 44 de abuzuri fizice dar și o serie de abuzuri emoționale, de exploatare sexuală și prin muncă.
După cercetări, majoritatea sesizărilor au fost confirmate, astfel încât 165 de minori au fost cuprinși în audieri în cadrul unor dosare penale.
Este cel mai mare număr de sesizări primite de la înființarea Serviciului în județul Mureș, aflăm de la directorul adjunct al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, Elida Deak:
În anul 2021 am avut 1368 de sesizări pe care le-am primit pe Telefonul Copilului, pe de o parte, și adrese scrise din partea instituțiilor care interacționează cu copiii. Este cel mai mare număr de sesizări pe care l-am avut din 2015 încoace. Un fenomen care vedem că este în creștere vedem că se referă la victimele infracțiunilor. Am avut 165 de copii pe care i-am asistat prin psihologii noștri la audieri pe parcursul audierilor penale din care cele mai multe au fost abuzuri sexuale.
De la 1 ianuarie, s-a introdus la nivel național numărul unic 119 destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare și neglijare a copilului. În județul Mureș, acesta funcționează în paralel cu Telefonul Copilului 0800 800 883.
Doar luna aceasta au fost aproape 80 astfel de sesizări, unele fiind în cercetare. 20 dintre ele au venit pe numărul unic 119, mai spune directorul adjunct al DGASPC Mureș, Elida Deak:
În ce privește anul 2022, respectiv luna ianuarie, pot să vă spun că am avut 79 de sesizări pe care le-am primit șa serviciul nostru. Majoritatea sesizărilor au venit de la specialiștii din anumite instituții, cum este poliția, spitalele, serviciile de primiri urgențe medicale sau persoane fizice. Nu am avut din partea copiilor apeluri în aceste 26 de zile.
La Centrul de primiri urgențe pentru copii din județul Mureș, 27 de copii au primit asistență anul trecut, iar 11 dintre ei încă erau în centru la finele anului trecut.
Odată cu implementarea serviciului unic de urgență pentru copii la nivel național, 119, mii de apeluri au fost primite din toată țara, peste 9.200 fiind înregistrate doar în primele 5 zile din an. Peste 100 de psihologi și asistenți sociali fac parte din echipele mobile de intervenție.
Cristina Bulbescu