Creștere alarmantă a cazurilor de gripă. DSP Mureș deschide patru centre de investigații pentru pacienți
Publicat de Stan Lucian, 5 februarie 2025, 14:42
Față de finalul lunii ianuarie, medicii mureșeni au înregistrat săptămâna trecută de două ori și jumătate mai multe infecții respiratorii. 340 de mureșeni au fost diagnosticați cu gripă iar alți 8.700 cu viroze respiratorii și pneumonii.Acestea din urmă au crescut cu 30% față de săptămâna anterioară.
Având în vedere instituirea de alertă epidemiologică, dar și creșterea continuă a cazurilor, Direcția de Sănătate Publică Mureș va organiza patru centre de asistență medicală ambulatorie pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii.
Acestea vor funcționa în cadrul spitalelor din toate municipiile din județ și vor avea rolul de a primi pacienți cu forme ușoare și medii de boală pentru investigații, diagnosticare și tratament. Măsura va fi menținută atâta timp cât durează starea de alertă epidemiologică, precizează pentru Radio Târgu Mureș directorul DSP Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
”La nivelul județului Mureș, ca urmare a declarării stării de alertă epidemiologică de gripă și analizând contextul numărului de infecții respiratorii comparativ cu anii precedenți, am decis împreună cu spitalele să organizăm patru centre de evaluare care vor funcționa în funcție de contextul epidemiologic. Cazurile de cod verde, deci forme ușoare în special și cele medii, vor putea fi evaluate în ambulatoriu și cu prescriere de medicamente. Aceste centre vor fi în Târgu Mureș, la Clinica de Pneumologie, iar în Sighișoara, Târnăveni și Reghin, la nivelul spitalelor.”
Și județul Brașov a înregistrat peste 500 de cazuri de gripă săptămâna trecută, acestea fiind în scădere față de săptămâna anterioară.
DSP Brașov a organizat două centre de asistență medicală ambulatorie pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii, la Dispensarul TBC Brașov și la Spitalul pediatric din Săcele.
Specialiștii recomandă pentru prevenție populației, spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și a strănutului, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate și evitarea intrării în colectivitate a persoanelor care au simptome.
Autor: Cristina Bulbescu