Crește numărul stomatologilor din Harghita și Mureș care încheie contracte cu Casa de Asigurări
CJAS Harghita a anunțat că a crescut cu 20% numărul medicilor stomatologi care au intrat anul acesta în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a acorda servicii gratuite copiilor și celor cu venituri mici
Publicat de Rotar Mirela, 22 octombrie 2024, 11:56
Și în județul Mureș se observă aceeași tendință, iar explicația vine din faptul că au fost acordate o serie de beneficii în special stomatologilor din mediul rural.
În plus, față de anii trecuți nu au mai fost probleme cu alocarea bugetară, chiar dacă 22 de stomatologi au intrat în plus în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș, precizează pentru Radio Tg.Mureș directorul instituției, Rodica Biro:
”Am lărgit accesul pacienților, mai ales în mediul rural și avem finanțarea pentru serviciile medicale. Cred că a crescut interesul medicilor stomatologi de a intra în relație contractuală cu Casa datorită câtorva modificări legislative și anume, li se dă spor în mediul rural de 50%, ceea ce înseamnă un venit în plus atunci când calculăm bugetul alocat și cred că datorită și datorită condiției sociale a pacienților. Spre norocul nostru, am avut o finanțare foarte bună în perioada aceasta, adică am putut asigura veniturile așa cum sunt prevăzute în norme tuturor medicilor stomatologi.”
Adelina Făgăraș este medic stomatolog la Brâncovenești, în județul Mureș, și doar anul acesta a intrat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Dacă la începutul contractului suma alocată era mai mică, acum bugetul aproape s-a dublat:
”Sumele cresc. Noi am încheiat contractul doar anul acesta și în prima lună, pe august, am primit o alocare de circa 4.500-4.800. Pe septembrie, a început să crească iar pe octombrie este peste 8.000 de lei iar acum, vom vedea luna viitoare… Dar, într-adevăr, fondurile din mediul rural sunt mai mari față de mediul urban. În mod normal, serviciile gratuite se oferă copiilor cu vârste cuprinse între 4-5 ani, depinde cum vor să vină, și până la 18 ani și pentru vârstnici, pentru pensionari, se oferă gratuitate la proteze. O proteză în CAS este 1.200 de lei. La copii, o obturație este 157 de lei.”
În județul Mureș sunt 304 medici stomatologi, dintre care jumătate au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Venitul mediu al unui medic primar stomatolog în rural depășește 10.000 de lei, în timp ce la oraș venitul este de doar 7.200 de lei.
Pachetul de servicii medicale de bază pentru medicina dentară cuprinde 30 de acte terapeutice și doar o parte dintre acestea sunt decontate integral.
Indiferent de vârstă, se decontează în proporție de 100% consultațiile, tratamentul cariei simple, tratamentul de urgență al traumatismelor dento-alveolare, pansamentul calmant, tratamentul parodontitelor apicale, al afecțiunilor parodonțiului, chiuretajul alveolar, reducerea luxației articulației temporo-mandibulare sau detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional.
În cazul persoanelor de peste 18 ani se pot acoperi serviciile într-un procent de 60%.
Fondurile nu sunt însă suficiente, deoarece au prioritate urgențele, copiii, pensionarii și persoanele cu dizabilități.
Autor: Cristina Bulbescu