Crește numărul șoferilor depistați drogați la volan, în județul Mureș
Publicat de Stan Lucian, 22 februarie 2024, 14:53
Inspectoratul de Poliție Județean Mureș are în acest moment zece aparate Drug Test, utilizate pentru testarea conducătorilor auto. Testele trebuie confirmate ulterior cu analize de laborator, însă numărul celor care sunt prinși că urcă la volan după ce au consumat droguri este în continuă creștere.
Crește și numărul șoferilor depistați cu alcool în sânge, a arătat, în conferința de presă de azi, comisarul șef de poliție Cristian Conțiu, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Mureș:
Acționăm pe raza întregului județ, avem o capacitate crescută semnificativ, în cursul anului trecut au fost depistați 121 de conducători auto aflați sub influența substanțelor psihoactive. Numărul acestora a crescut.”
Șeful IPJ Mureș, comisar șef de poliţie Constantin Mihalache, a precizat că anul trecut s-a pus accent pe dotarea polițiștilor de la serviciul rutier:
Dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a fost suplimentată în anul 2023 cu 10 autospeciale noi, pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice. De asemenea, la finele anului 2023, dotarea inspectoratului se prezintă cu 10 aparate DrugTest, pentru testarea posibilei prezențe în salivă a substanțelor psihoactive, unul dintre aceste aparate fiind preluat în comodat de la U.A.T. Sovata.”
În Târgu Mureș va porni în perioada următoare un sistem de monitorizare video a traficului, dar înregistrările nu vor putea fi utilizate în dosarele poliției.
Revine Cristian Conțiu:
În scurt timp va fi funcțional un sistem de monitorizare a traficului, însă cadrul legal, în momentul de față, nu ne permite luarea măsurilor legale, așteptăm și modificări legislative în acest sens.”
În anul 2023, în județul Mureș s-au produs aproape 160 de accidente grave, soldate cu 27 de persoane decedate și peste 150 de persoane rănite grav.
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: abaterile bicicliștilor – care reprezintă 18% din totalul accidentelor rutiere grave și viteza neadaptată la condițiile de drum/ viteza neregulamentară – care reprezintă 15%.
De asemenea, printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave se numără neacordarea priorității față de pietoni, care reprezintă 12% din totalul accidentelor rutiere grave, precum și indisciplina pietonală, care reprezintă 11%.
Autor: Raluca Creț