Creșe pe bani guvernamentali, în Târnăveni și Tg. Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 3 noiembrie 2021, 20:25
Astăzi, Ministerul Dezvoltării a aprobat, pentru primele 43 de creșe, inițierea procedurii de achiziție publică, obiectivele fiind finanțate întegral de minister.
Unul dintre beneficiari este municipiul Târnăveni, cu o creșă de 40 de locuri, obiectiv pentru care Primăria a depus dosarul în 2015, iar lucrările vor demara la începutul anului viitor.
Târnăveniul mai are o creșă construită în 2016 pe fonduri norvegiene, a precizat primarul Sorin Megheșan:
Deocamdată nu știm cu cât va fi finanțată creșa, Ministerul Dezvoltării se ocupă de aceste proiecte. E un obiectiv pe care ni-l dorim de 7 ani. Municipiul e pregătit, am transmis toate documentele către Ministerul Dezvoltării, pentru a putea demara cât mai repede licitația, suprafața de teren, studiile geo, locația exactă, care e pe strada Pandurilor, unde e în construcție și un bloc ANL.
Municipiul Târgu Mureș nu este în prima tranșă de finanțare, dar are proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării pentru două creșe, proiectele urmând a fi semnate în cursul acestei luni.
În plus, municipiul mai are în lucru o altă creșă, în cartierul Belvedere a explicat primarul Soós Zoltán:
Avem trei proiecte în derulare, două creșe în programul anunțat de Ministerul Dezvoltării, repectiv una care se va construi în zona străzii Libertății și o creșă în cartierul Unirii. Fiind proiecte tip modular, ele sunt deja stabilite de Guvern, una e de capacitate mare, cu 110 locuri, iar cealaltă creșă e de capacitate mică, cu 60 de locuri. Pe lângă asta avem realizat din buget local, respectiv fonduri europene, o creșă care e undeva la 10 milioane de lei, creșa din cartierul Belvedere, la care va fi începută execuția anul viitor; este o creșă de capacitate mare, în jur de 100 de locuri.
Proiectul Ministerului Dezvoltării este de a construi creșe moderne și prietenoase cu mediul înconjurător, alimentate parțial cu energie din surse regenerabile, precum panourile fotovoltaice.
Clădirile vor avea săli de joacă, dormitoare, bucătărie și spălătorie proprie, o sală pentru festivități, un cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă în aer liber.
Valeriu Russu