Crescătorii de porci și păsări primesc ajutoare excepționale

Publicat de Rotar Mirela, 30 august 2022, 12:55
Acestea le sunt aocrdate de stat pentru a face față valului de scumpiri. Pentru fermierii afectați de creșterea prețurilor la furaje, gaze și electricitate, cererile se depun până pe 15 septembrie, iar sumele se achită fermierilor eligibili până pe 30 septembrie, a explicat purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă.
El precizează că cheltuielile suplimentare efectuate de crescătorii de animale au legătură directă cu războiul din Ucraina și efectele sale economice, ajutorul de stat vizând perioada 24 februarie – 31 iulie.
Constantin Citirigă:
Ne așteptăm la aproximativ 15 cereri în sectorul avicol, găini și curci și maxim 10 cereri în creșterea și îngrășarea porcinelor respectiv pentru reproducție. E vorba de beneficiarii care dețin la data de 24 februarie autorizație sanitar- veterinară și sunt persoane juridice respectiv persoane fizice autorizate, înterprinderi familiale și întreprinderi individuale. Suma maximă pe un beneficiar este de 150.000 de euro pentru sectorul suin, respectiv 100.000 de euro pentru sectorul avicol. Acest ajutor e condiționat de menținerea activității până la data de 31 decembrie.
Crescătorii direct vizați se bazează pe acest ajutor, pentru că au avut pierderi mari. De pildă, fermierul mureșean Ioan Pop, care are și suprafețe cultivate și crește și animale, susține că ajutorul excepțional este binevenit, chiar dacă insuficient:
La 150.000 de euro e cam 750.000 de lei, la 15.000 de porci câți fac eu pe an, reprezintă 70 de lei. Și eu am pierdere pe fiecare porc 300 de lei. Nu spun că nu e ceva, e foarte bine că vin banii, dar ce mă fac cu ceilalți 230 de lei pe care nu îi acopăr, că nu mai am pe ce să cumpăr cereale. Comparativ cu anul trecut, la porc pierderile sunt între 25 și 30 la sută. La culturile de cereale și rapiță nu sunt pierderi, că prețurile și producțiile au fost bune. Vedem cum va ploua de acum înainte și pierderile pot fi la porumb, soia și floarea soarelui.
Această schemă de ajutor oferită de stat este similară celor acordate pe perioada pandemiei pentru fermierii care primesc în general subvenții APIA pentru măsura 14 de ”bunăstare animale”.
Valeriu Russu