Crescătorii de porci, alertați de un nou focar de pestă porcină africană

Publicat de radiomures, 16 ianuarie 2018, 15:09 / actualizat: 24 ianuarie 2018, 16:54
Cazurile au fost identificate într-o localitate din Satu-Mare, în același județ fiind confirmate în vara anului trecut primele cazuri de acest gen din România.
La fel ca anul trecut, boala fost depistată într-o gospodărie privată, însă numărul de animale afectate acum este mai mare.
În județul Mureș nu vor fi luate măsuri speciale pentru a preveni răspândirea bolii, însă toți fermierii trebuie să respecte regulile de biosecuritate, spune directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, dr. Kincses Sandor:
La noi în județ nu se impune ceva special, deci pericolul cel mai mare este la granițele cu Ucraina și Republica Moldova. În rest, la noi sunt măsurile de prevenție. Orice proprietar de animale, de porci, are obligația să anunțe medicul veterinar dacă apar mortalități sau cazuri de boală. Proprietarii de ferme și administratorii cunosc bine regulile de biosecuritate și le respectă riguros pentru că, în primul rând este interesul lor. Vă dați seama, nimănui nu-i lipsește o boală ca aceasta.”
Boala se transmite foarte ușor, chiar de către oamenii care lucrează în ferme și prin mijloacele de transport din gospodărie.
Prin urmare, toate fermele de animale din țară sunt în pericol, spune președintele Asociației producătorilor de carne de porc, Ioan Ladoși:
Indiferent unde s-ar afla fermierii noștri, în ce parte a țării, nu pot să stea liniștiți și nici nu trebuie să stea liniștiți pentru avem de-a face cu o boală extraordinar de perversă, și mă refer aici la transmiterea ei. Dezastrul bolii se măsoară în pierderile de animale pe care le suferă fermierii. Rămâne un nivel de alertă maxim pentru toți crescătorii de porcine din România pentru că noi nu avem de unde știm, în perioada respectivă, ce mijloace de transport au plecat din localitatea respectivă către oriunde, orice destinație în țară, sau persoanele care au fost în contact cu animalele respective.”
Peste porcină africană este o boală virală cu evoluție rapidă și mortalitate de 100%. Ea nu are tratament și nu poate fi prevenită prin vaccin, în schimb, ucide toate speciile, atât cele domestice cât și cele sălbatice. Boala nu se transmite la om.
Cristina Bulbescu