Crescătorii de ovine din ţară se vor întâlni pentru a stabili un preţ minim de vânzare pentru carnea de miel
Publicat de Stan Lucian, 24 martie 2024, 09:29
Crescătorii de ovine din ţară se vor întâlni în perioada următoare pentru a stabili un preţ minim de vânzare de 24 de lei kilogramul de carne de miel în viu, pentru sărbătorile de Paşte de anul acesta.
Estimările au în vedere scumpirea hranei pentru animale, dar şi lipsa forţei de muncă. Fermierii susţin că, în mare parte, preţul este stabilit în funcţie de tariful cu care se vinde carnea la export, dar şi de cererea existentă în ţară în această perioadă.
Petru Gonţea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi din Braşov:
După cheltuielile de producţie, ajunge mielul la sacrificare, preţurile vor creşte. Dar depinde aici de puterea de cumpărare. Cererea şi oferta o reglează. Acum vreo 10 ani, în România se consumau cam 5 milioane de miei la sărbătorile pascale. Acum, din an în an, s-a diminuat datorită scăderii puterii de cumpărare. Oamenii, mai ales ce-i în vârstă, s-au orientat spre o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină… Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul. Aici este un mecanism care funcţionează foarte bine şi perfect – cererea şi oferta.”
Sursa: RRA