Crescătorii de bovine din Brașov așteaptă ajutoarele europene și de stat
Publicat de Corina Muntean, 25 ianuarie 2022, 15:07
Creșterea bovinelor este unul din elementele importante ale zootehniei brașovene, în județ existând peste 50.000 de astfel de animale, majoritatea folosite pentru producția de lapte.
În ce privește creșterea bovinelor, Brașovul este al 3-lea cel mai productiv județ din centrul țării, precedat de Mureș pe locul doi și Harghita pe primul loc.
Producătorii se confruntă însă cu probleme precum criza forței de muncă în domeniu, iar creșterea costurilor din ultima perioadă ar putea duce la disparitia produselor de carne românești de pe rafturile magazinelor, spune președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din Brașov, Bordeanu Petre:
Ne-au crescut foarte mult și costurile cu forța de muncă, care după ce că e de proastă calitate, e și greu de găsit și asta ne dă peste cap. Nu știu dacă vor fi creșteri de prețuri pentru că în România deficitul se reglează din import, ce vă pot spune e că produsele românești, laptele de vacă, carnea de vițel, de tineret taurin, de bovină în general, va fi mai puțin pentru că foarte multe ferme dau faliment.
În prezent pentru crescătorii de bovine există mai multe scheme de ajutor, printre care se numără și ajutorul tranzitoriu de stat. Acesta poate fi accesat cu ușurință și de către micii fermieri, spune directorul adjunct al APIA Brașov, Călin Achim:
Avem o schemă decuplată de producție la bovine de lapte, dar și la bovine de carne. Cele două scheme au cerințe specifice, la schema pentru bovine de lapte trebuie ca solicitantul să aibă o exploatație înregistrată în Registrul Național, să dețină cel puțin un animal din specia bovină, să fi livrat minim 3 tone de lapte în anul de cotă de referință și să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotelor de lapte în perioada 2014-2015.
La bovinele de carne fermierul trebuie să dețină minim 3 capete de bovine de carne în vârstă de până la 16 luni la data de referință.
Există totodată și scheme de ajutor cuplat, unde finanțarea provine din fonduri europene, însă accesarea acestora necesită efective de cel puțin 10 animale/exploatație.
În prezent crescătorii de bovine se află în discuții cu Ministrul Agriculturii pe tema unui proiect de lege în domeniu, iar cerințele pentru aplicarea la schemele de ajutor oferite prin APIA urmează a fi făcute publice în perioada următoare.
Vlad Todoran