Crescătoria de porci din Covasna unde s-a depistat pestă porcină a fost izolată

Publicat de Corina Muntean, 17 octombrie 2019, 13:56 / actualizat: 19 octombrie 2019, 11:12
După confirmarea pestei porcine la porcinele din rasa Mangalița, din exploatația nonprofesională din zona Aita Mare, autoritățile locale au dispus o serie de măsuri de prevenire pentru evitarea răspândirii virusului.
Directorul DSVSA Covasna, Dr. Sikó Barabási Sándor:
Zona este izolată, au fost făcute două dezinfecții, colegii sunt acolo pentru supraveghere, am avut o ședință cu gestionarii fondurilor de vânătoare, cu ocoalele silvice, cu grupele de vânătoare, să mai intensifice supravegherea pentru pesta porcină în județ, să patruleze prin păduri, dacă găsesc cadavre, eventual. La nivel de județ, centrul local pentru combaterea bolilor este în stare permanentă de vigilență. Pentru cazurile în care mai apare, eventual, undeva, colegii sunt pregătiți. Zona fiind izolată, nu este nevoie de alte măsuri în momentul de față, este între localități.
Proprietarul a fost aspru sancționat: a primit o amendă și a fost restricționat accesul la pensiunea pe care o gestionează, inclusiv la lacurile de pescuit din zonă.
Pentru nerespectarea normelor, proprietarul nu va primi nici despăgubiri pentru cele 45 de animale moarte.
Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului – Județul Covasna, Anna-Zsofia Constantin:
Restricțiile se referă inclusiv la activitățile de creștere a animalelor, la activitatea de cazare a pensiunii, precum și la interzicerea accesului pescarilor la lacurile de pescuit sportiv din incintă. Proprietarul exploatației a fost sancționat contravențional cu suma de 6.400 lei pentru: neanunțarea medicului veterinar privind fătările și sacrificările de animale, nerespectarea măsurilor de profilaxie generală privind accesul persoanelor și împrejmuirea corespunzătoare a exploatației, nerespectarea prevederilor legale privind identificarea și înregistrarea animalelor.
Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare, dar cauza cea mai probabilă este introducerea de carne infestată de către turiști.
Revine Dr. Sikó Barabási Sándor:
Există două supoziții. Ori turiștii acolo au adus mâncare, pentru că în pensiune nu se servește masa, există însă posibilitatea ca turiștii să ducă acolo carne și să gătească, ori de la vânat, de la mistreț, dar a doua ipoteză sperăm noi că se elimină din start, pentru că nu am avut niciun caz de mortalitate în zona respectivă și niciun caz de mistreț pozitiv, în tot județul.
Autoritățile locale fac apel la cetățeni să raporteze imediat orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie.
Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.
Raluca Creţ