Cresc urgențele din cauza diabetului la Tg. Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 15 noiembrie 2022, 12:02 / actualizat: 15 noiembrie 2022, 13:55
Numeroși mureșeni ajung la serviciile de urgență în ultima perioadă, din cauza diabetului, iar mulți nici nu știu că au această boală, spun medicii specialiști din Târgu Mureș.
90% dintre cazuri sunt diabet de tip II, adică se datorează obezității, a lipsei de mișcare, dar și a stresului.
Boala nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control prin schimbarea stilului de viață, precizează șefa Compartimentului de diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Târgu Mureș, dr. Mariana Tilinca:
La noi, la Compartimentul de diabet sunt multe cazuri care apar în urgență iar cea mai frecvent întâlnită este această complicație acută a diabetului, mă refer la cetoacidoza diabetică. Sunt situații în care pacientul nici nu știa că are diabet. Pur și simplu apare pentru alte cauze în camera de gardă la SMURD și în momentul respectiv i se pune acest diagnostic.
Diabetul este cea mai frecventă boală cronică netransmisibilă din România și a ajuns la cote alarmante, arată ultimul studiu de specialitate.
În țara noastră sunt circa două milioane de români cu diabet zaharat de tip II, dublu față de numărul pacienților înscriși în Registrul național de diabet.
Boala poate apărea și fără simptome, prin urmare e nevoie de efectuarea unor teste simple la medicul de familie, mai spune diabetologul Mariana Tilinca:
Este un semnal de alarmă pentru noi având în vedere că este o boală care apare în mod silențios și de multe ori este asimptomatică. De ceea este nevoie ca și la medicul de familie să fie făcute niște teste simple de tipul glicemiei… Diabetul de tip II apare de regulă la adulți și are ca punct de plecare obezitatea, respectiv stilul de viață sedentar, nesănătos, o alimentație de asemenea nesănătoasă, cu un program al meselor neregulat și, bineînțeles, cu alți factori de risc asociați precum stresul și fumatul care intervin în apariția și progresia bolii.
Complicațiile pe termen lung ale diabetului sunt afectarea microvasculară, adică a vaselor mici de sânge la nivelul ochiului și la nivelul rinichilor.
Pot apărea probleme și la nivelul vaselor mari de sânge prin boli coronariene, a arterelor cerebrale, vasculare periferice, precum piciorul diabetic.
Diabetul zaharat afectează și sistemul imun, așa încât organismul este mai predispus infecțiilor decât la persoanele sănătoase.
Cristina Bulbescu