Cresc psihozele iar spitalele duc lipsă acută de medici psihiatri

Publicat de radiomures, 18 septembrie 2016, 14:13
O bună parte din medicii psihiatrii din România au plecat din țară în ultimii ani iar tinerii rezidenți se gândesc și ei să plece.
Încearcă să-i motiveze să rămână colegii lor, psihiatrii, care de abia mai fac față solicitărilor tot mai crescute în ultimul timp.
Peste 250 de psihiatri au discutat despre asta la Congresul Medicilor Rezidenți în Psihiatrie din România care s-a desfășurat în ultimele 4 zile la Tîrgu-Mureș.
Șeful Clinicii de Psihiatrie II din Tîrgu-Mureș, prof.dr. Aurel Nireșteanu:
E mare nevoie de medici psihiatrii. Pe lângă cei 13.000 de medici care lipsesc din România, trebuie nu știu câți psihiatrii dar, din păcate, situația de acum de la noi este una dezavantajantă pentru moralul lor și o bună parte dintre ei au plecat sau se gândesc să plece din țară, în loc să fie motivați în a rămâne.”
Pe lângă numărul mare de pacienți, psihiatrii se confruntă cu cazuri tot mai grave de boli psihice, în special datorate consumului de alcool și droguri.
Problemele afective sunt primele cauze iar psihozele, tot mai frecente.
Revine medicul psihiatru din Tărgu-Mureș, Aurel Nireșteanu:
Ne-am obișnuit cu asta (să fie multe cazuri) deși suntem puțini. Din păcate nu ne mai impresionează numărul lor și gravitatea situației lor. Mulți pacienți provin din familii disfuncționale, monoparentale, pacienți fără venituri materiale sau cu venituri precare. Cele mai frecvente afecțiuni sunt ele afective, în primul rând anxietatea, depresia, și acum cele legate de consumul de substanțe, alcool și droguri, care intervin și în debutul marilor boli psihice, a schizofreniilor, a psihozelor. De asemenea, numărul psihozelor a crescut în zilele noastre, legate în mare măsură de disfuncționalitățile din viață dar și de consumul de substanțe.”
Medicii rezidenți au discutat în cadrul lucrărilor congresului de la Tîrgu-Mureș despre o arie largă de afecțiuni psihiatrice, în special la pacienții de vârste mici.
Afecțiunile netratate în copilărie pot degenera la vârsta adultă în tulburări psihiatrice grave, mai multe studii de caz fiind prezentate în acest sens.
Cristina Bulbescu