Cresc prețurile mărfurilor alimentare

Publicat de MIRELA ROTAR, 11 decembrie 2019, 14:02
Fructele proaspete și carnea de porc s-au scumpit cel mai mult în noiembrie, comparativ cu octombrie, prețurile acestora crescând cu 4,33% și, respectiv, cu 2,34%, arată INS.
Pe lângă inflație, balanța comercială deficitară este cauza scumpirilor la alimente în România. Alte cauze ar fi, potrivit economistului Lucian Savu, schimbările climatice, prețul mare al petrolului precum și deprecierea cursului de schimb leu-euro.
România este printre țările vulnerabile, cu toate că în ultimii ani avem o agricultură promițătoare, constată economistul:
Aceste creșteri au ca și factor schimbările climatice, prețul mare al petrolului și o depreciere a cursului leu-euro, dar factorul principal în constituie importurile mult mai mari decât exporturile pe care le avem noi ca țară, deci o balanță comercială deficitară. Deși o avem o agricultură cât de cât performantă, dacă nu se vor lua măsuri în sensul stimulării, nu atât a tehnologiei agricole și a dotărilor, cât a creării unei piețe proprii pentru produsele alimentare, vom avea același trend.
Directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus, apreciază și el că nu sunt suficiente producțiile bune, dacă este deficitară comercializarea mărfurilor alimentare românești.
În plus, el subliniază că aceste prețuri cresc artificial, cu precădere de sărbători:
Sigur că, în pragul sărbătorilor, prețurile cresc în fiecare an, de la 5 la 10 la sută. Legat de produsele alimentare, deși anul 2019 a fost un an cu producții bune la cultura de grâu, care asigură materia primă pentru pâine, prețul a fost mulțumitor. La produsele preparate din carne, e o solicitare mai mare de sărbători, mai ales că efectivele de porci au înregistrat o scădere, și în județul Mureș. S-a observat o creștere a importurilor la fructe, chiar la măr.
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut semnificativ în luna trecută, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani, ca urmare a majorării preţurilor la carne şi uleiuri vegetale, a anunţat recent Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Valeriu Russu