Cresc discrepanțele între regiuni

Publicat de Corina Muntean, 21 martie 2019, 10:45
România recuperează din decalajul față de UE, însă disparitățile în țară se adâncesc. În timp ce regiunea București-Ilfov a ajuns la nivelul Europei occidentale, Regiunea Vest vine din urmă, dar Moldova rămâne în topul sărăciei economice.
Creșterea economică ridicată din 2016 și 2017 în România a dus la reducerea decalajului față de media Uniunii Europene. Ca urmare, Regiunea București-Ilfov este cea mai dinamică și cea mai dezvoltată. Aceasta a atins în 2017 un nivel al produsului intern brut per capita ajustat, egal cu cel al Macroregiunii Bavaria din Germania și peste cel al Regiunii Budapesta, arată datele Eurostat, analizate de Profit.ro. O dinamică ridicată în ultimii ani are și Regiunea de Vest a țării. De cealaltă parte, Regiunea Nord-Est, compusă în mare parte din județe din Moldova, rămâne printre cele mai sărace din Europa și mult sub media țării.
Chiar dacă România crește per ansamblu, există o disparitate mare între regiuni și aceasta nu are tendința să se reducă, ci dimpotrivă. Produsul intern brut per capita – valoarea monetară a producției finale de bunuri și servicii împărțită la numărul de locuitori – a ajuns în 2017 la 9.600 de euro, cu 1.000 de euro mai mult decât în 2016, urmare a creșterii reale a PIB cu 7%. În 2017, în România nivelul PIB per capita ajustat a fost de 18.800 de euro, cu 1.400 de euro peste cel din 2016. Aceasta înseamnă că, grație creșterii economice ridicate, procesul de convergență a continuat și în 2017, chiar accelerat, România recuperând 4 puncte procentuale față de 2016, ceea ce i-a permis să ajungă la un nivel al PIB per capita ajustat de 63% din media UE, depășind Croația. Numai că această creștere a fost inegal distribuită regional. Regiunea București-Ilfov a crescut cu 5 puncte procentuale față de media UE și a ajuns la 144% din PIB per capita european ajustat, ajungând pe locul 20 din 281, la egalitate cu macroregiunea nemțească Bavaria și în apropiere de regiunile Viena sau Salzburg (ambele cu 151% din media UE). Dacă București Ilfov a crescut a crescut cu 12 puncte procentuale față de media UE între 2014 și 2017, Regiunea Nord-Est – Moldova ( județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) a avansat cu doar 5 pp la 39% din media UE.
La nivel de țară, cel mai bine arată convergența în Regiunea Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) cu un avans de 12 pp față de 2014 la 67% din media UE. Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) s-a apropiat cu 9 pp față de media UE la 60%. Regiunea de Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj), deși conține zone dinamice precum Clujul, a crescut în media României față de 2014 și se află la 56% din media UE.
Regiunile din Transilvania beneficiază de apropierea geografică față de Occident și de o serie de investiții în infrastructură, precum majoritatea proiectelor de autostrăzi finalizate recent sau în execuție. De cealaltă parte, în sudul și, mai ales, estul țării, infrastructura rutieră și feroviară de legătură cu Occidentul rămâne deficitară, lucru ce nu ajută la dezvoltarea industriei.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Citește mai mult pe: www.profit.ro