Creditele în valută sunt mai avantajoase
Publicat de Corina Muntean, 10 iulie 2023, 10:46
Banca Națională a României a apreciat în iulie că stocul de credite în valută a fost responsabil pentru 75% din creşterea soldului în 2022, atât la corporaţii, cât şi la IMMuri. Cum atât creditele corporate în valută cât și cele contractate de persoane fizice au continuat să crească în volum în 2023, este important să știm să alegem cea mai de încredere monedă pentru un credit avantajos pe termen lung.
Odată cu creșterea dobânzilor la creditele în lei, atât persoanele fizice, cât și companiile tind să se orienteze către credite în valută apreciind faptul că ar fi mai ieftine. Dar, potrivit site-ului ziare.com, Adrian Bența, consultant fiscal și auditor financiar, reiterează sfatul guvernatorului BNR – Mugur Isărescu – care spune contrariul, și anume că cel mai bine ar fi ca oamenii să facă împrumuturi în moneda în care primesc și venitul.
”E cea mai bună metodă de a evita eventualele creșteri neașteptate sau speculații valutare. Un împrumut în lei, dacă venitul este tot în lei, poate părea mai scump la prima vedere, deoarece dobânzile într-adevăr sunt mai mari, dar să nu uităm că există și o inflație destul de mare”, a apreciat economistul Adrian Bența.
”Cu siguranță un credit în valută pare un pic mai ieftin și, dacă ne uităm la faptul că atât eu, cât și alți economiști ne-am așteptat ca euro să sară de 5 lei și încă nu a trecut de acest prag, aș miza în continuare tot pe euro pentru că îi văd o stabilitate relativă în timp. Banca Centrală Europeană îl ține pe o linie de plutire, nici nu îl apreciază foarte mult, nici nu-l lasă să se deprecieze semnificativ. Înainte de pandemie, toată lumea se aștepta ca dolarul să se devalorizeze, el totuși a avut o putere destul de mare. Cu toate acestea, mă aștept ca dolarul să se aprecieze în timp, dar va avea totuși mereu o valoare mai mică decât euro. Prin urmare, îmi păstrez opinia de a mă raporta la euro, care este totuși mai stabil”, a concluzionat Adrian Bența, citat de ziare.com.
Conform ultimelor date publicate de BNR, în anul 2022, diferenţialul de dobândă dintre creditele noi în lei şi cele în euro acordate companiilor a înregistrat o majorare semnificativă, atingând 5,4 puncte procentuale în decembrie 2022. Creşterea diferenţialului de dobândă între lei şi euro s-a reflectat şi în creditarea sectorului real, mai ales prin creşterea fluxului de credit nou în valută acordat companiilor.
Prin urmare, ponderea creditului nou din acest sector în valută a ajuns la 70% în anul 2022, comparativ cu 48% în anul 2021, arată datele BNR citate de Ziarul Financiar.
Pe parcursul anului 2022 dobânzile la lei au crescut semnificativ, în condiţiile în care şi inflaţia s-a majorat puternic, depăşind 16%, iar dobânzile mari au redus tendința de îndatorare în lei. Între timp dobânzile s-au stabilizat iar diferența de dobândă între crediteel în lei și cele în valută, luate în aceleași condiții, a scăzut undeva la 3 %.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.