Credite de angajament ale primăriei Târgu Mureș de 135 milioane de euro
Publicat de Corina Muntean, 27 noiembrie 2020, 10:24 / actualizat: 27 noiembrie 2020, 16:00
Sunt angajamente de plată, sume angajate dar neachitate, respectiv obligații financiare viitoare pentru bugetul municipiului. Sunt riscuri semnificative, pentru imposibiltatea onorării la timp a cererilor de plată din cauza unor sume insuficiente în bugetele anuale.
După verificările Biroului de audit intern, Primăria va solicita control al Curții de Conturi urmând astfel și un audit extern, a subliniat primarul Soós Zoltán.
Primarul Târgu Mureșului a exemplificat, nominalizând Serviciul de Administrație și Turism SRL, care niciodată nu a avut până acum un raport de audit:
Practic este o amanetare a bugetelor viitoare. Dacă adunăm toate creditele de angajament, suntem la 135 milioane de euro, deci datoria va fi mai mare de 400 milioane de lei. Parțial, ele sunt acoperite din fonduri europene , dar la foarte multe astfel de proiecte, rata de cofinanțare nu este 100 la sută ci la unele 70, 80 la sută. Vom solicita Curții de Conturi auditarea domeniilor deficitare, neacoperite de auditul intern, precum și soluții legale privind contractarea serviciilor de audit extern. După cele două proceduri, vom solicita către Consiliul Local aprobarea unei expertize externe.
Soós Zoltán a precizat că din datoria estimată, 40 la sută reprezintă cofinanțări europene, restul fiind cheltuieli nejustificate ce grevează direct bugetul Târgu Mureșului.
Primarul municipiului a subliniat că accentul va fi pus pe investiții în infrastructură, mai ales pe cele două centuri, nord și sud ale orașului:
Nu au fost investiții în infrastructură, care este cea mai mare problemă a orașului. Apoi, realizarea celor două centuri, de nord și de sud, ca să deblocăm orașul, care anul viitor sigur va avea probleme după ce Autostrada Transilvania se va lega de strada Gheorghe Doja. Sunt multe izolări, anvelopări de blocuri, Complexul ”Weekend II” de exemplu. Sunt niște acorduri-cadru pe asfaltări, fără vreun scop anume și s-au cheltuit sute de milioane pe ele. Trebuie să regândim structura acestor investiții inutile, dacă vreți, și să le reorientăm unde este absolut necesar și sunt lipsuri mari.
Desigur, plățile către firmele care au lucrări în curs vor fi realizate, a asigurat Soós Zoltán, însă pe viitor contractele-cadru vor fi regândite și optimizate.
Vor să refacă sau să elimine contractele-cadru neperformante, Soós Zoltán estimând că din peste 500 de milioane de lei datorii se va realiza o reducere cu circa 200 de milioane a creditelor primăriei.
Valeriu Russu