Creditarea excesivă e semnul instabilității financiare care ar putea aduce o nouă criză
Publicat de Corina Muntean, 22 mai 2018, 13:45
Informația au aflat-o astăzi studenții economiști de la Universitatea Petru Maior din Tîrgu-Mureș de la specialiștii Băncii Naționale a României.
Tinerii au participat la un workshop în cadrul ”zilelor porților deschise la BNR ” cu tema ” De la politica monetară la stabilitatea financiară”.
Lecția deschisă despre micro și macroeconomie a fost susținută de Maria Dornean, directorul sucursalei Mureș a BNR:
În perioade de instabilitate financiară ajungem la creditări excesive care nu sunt sustenabile. Lumea este exuberantă și se îndatorează excesiv fără să studieze suficient cum poate să ramburseze. Vedeți că și acum asistăm la o creștere a prețurilor imobiliarelor și suntem într-o instabilitate de genul acesta care, accentuată, duce la o criză financiară și toate acestea se reflectă, după cum vedeți, în economia reală și în viața noastră de zi cu zi.”
Ca viitori economiști, studenții trebuie să cunoască fenomenele din economie, tot mai schimbătoare în ultimii ani, ca să poată să le anticipeze.
Deocamdată ei învață doar teoria și sunt ajutați de profesori să o înțeleagă, spune coordonatorul evenimentului, prof.univ.dr. Emilia Herman:
Prin aceste întâlniri sperăm să venim în ajutorul studenților să înțeleagă mult mai bine cursul de macroeconomie, pe care eu îl redau în anul întâi la specializările noastre economice. Mai avem curs de piață monetară, politică monetară, de politică bugetară, inclusiv cu ce se ocupă Guvernul, ca decident de politică bugetară. Sunt atractive aceste specializări economice. De altfel, de un economist e nevoie în orice firmă, în orice instituție publică.”
Studenții au venit la workshop cu sau fără voia lor, însă ceea ce știu e că Banca Centrală are un rol important în stabilitatea monetară:
Seminarul despre economie și rolul BNR în stabilitatea economică a țării este la a doua ediție la Universitatea Petru Maior din Tîrgu-Mureș, pe viitor urmând să se desfășoară și alte lecții deschise susținute de specialiști din economia reală.
Cristina Bulbescu