Creştinii de toate confesiunile sărbătoresc, astăzi, Rusaliile
Publicat de radiomures, 8 iunie 2014, 14:19
Pogorârea Sfântului Duh este semnificaţia acestei sărbători de poruncă în bisericile ortodoxe, catolice dar şi protestante.
Conform Sfintei Scripturi, Duhul Sfînt, Una din Persoanele Sfintei Treimi, s-a pogorît în această zi asupra Sfinţilor Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei în toate colţurile lumii.
E totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că în aceeaşi zi, în urma predicii Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de bărbaţi, „înafară de femei şi copii”.
Rusaliile cad întotdeauna la 10 zile după Înălţare sau la 50 de zile după Paşti, sărbătoarea fiind numită şi a Cincizecimii.
În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului, fiind numită „Sărbătoarea săptămânilor”. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieşirea din Egipt.
În credinţa populară, Rusaliile sunt fiinţe asemănătoare Ielelor, care umblă prin văzduh şi provoacă mult rău oamenilor.
Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc, şi astăzi, să pună la porţi, în foişoare sau la intrările în case, ramuri verzi de tei.
Cristina Bulbescu