Covasna: Cursuri pentru cei ce doresc să înființeze puncte gastronomice locale

Publicat de Rotar Mirela, 10 februarie 2025, 13:00 / actualizat: 11 februarie 2025, 7:05
Aceste cursuri fac parte din programul ”Gastro local” și se țin de peste 7 ani în județul Covasna. Ultimul dintre ele are loc începând de astăzi, la Castelul Mikes din Zagon, și durează trei zile, spune pentru Radio Tg.Mureș reprezentanta filialei Bodoc a Agenției pentru Dezvoltare Montană, Crișan Magdolna:
,,În zona Zagon deja s-au adunat 12 persoane pentru care ținem cursul la castel, în format fizic. Persoanele care nu pot participa, din varii motive, pot să se înregistraze la noi la Agenție și să participe la cursurile online. Le prezentăm ce acte le trebuie pentru înființarea punctului gastronomic local, cum pregătesc materia primă, mâncarea, igienizarea în cadrul punctului gastronomic, marketingul, managementul, promovarea acestor puncte gastronomice locale, și le mai prezentăm și activitatea în sine a Agenției Națională a Zonei Montane.”
Până acum au absolvit cursul peste 180 de persoane, dintre care patru au reușit să înființeze și, mai ales, să mențină afacerea, a explicat Crișan Magdolna:
,,În total, pentru județul Covasna am ținut acest curs și l-au absolvit 180 de persoane. Primul punct gastronomic local din județ s-a înregistrat încă din anul 2018, în comuna Bixad, care funcționează cu PFA, unde se pot servi mâncăruri speciale, mai ales de pește. Și mai sunt trei puncte gastronomice locale, la Întorsura Buizăului, la Barcani și la Crasna.”
Astfel de cursuri de formare pentru cei ce doresc să înființeze puncte gastronomice locale au mai fost organizate în județul Covasna la Vârghiș, Ozun, Poian, Sfântu Gheorghe, Ilieni, Malnaș, Cernat, Ghelința și Ghidfalău.
Autor: Valeriu Russu