Cotaţia cuprului
Publicat de Corina Muntean, 23 mai 2024, 11:20 / actualizat: 28 mai 2024, 22:26
Există și alte metale prețioase în afara platinei, aurului sau argintului. Pe fondul zonurilor alarmiste că se prefigurează o criză mondială, cotaţia cuprului a atins un maxim istoric.
Preţul tonei de cupru a atins luni cel mai ridicat nivel din istorie, urmare a unei tendinţe de apreciere care durează de câteva luni. Aceasta este alimentată de intrarea investitorilor financiari pe piaţa cuprului, în aşteptarea unor probleme de aprovizionare, conform Bloomberg. La bursa de metale de la Londra (LME), cotaţia futures la cupru a urcat luni cu peste 4%, astfel că pentru prima dată în istorie o tonă de cupru a fost cotată la peste 11.000 de dolari pe tonă. În cursul acestui an prețul tonei de curpu s-a apreciat cu peste 30 %, atingând vârful la început de săptămână, și scăzând apoi până la 10.856 de dolari pe tonă, în cursul zilei de ieri.
Bancherii, companiile miniere şi fondurile de investiţii vorbesc de mai multe luni de perspectivele excelente pe termen lung ale cuprului, iar afluxul de investiţii pe piaţa cuprului din ultimele săptămâni au pus şi mai multă presiune asupra traderilor care, totuși, au adoptat o poziţie mai prudentă, având în vedere cererea redusă de cupru în China.
Totodată, mai multe evoluţii care au avut loc în 2024 au atras un val de fonduri speculative pe piaţa cuprului. Livrările limitate de minereu de cupru au alimentat discuţiile referitoare la întreruperi de producţie în rândul companiilor care se ocupă cu rafinarea cuprului, iar în paralel investitorii mizează pe o creştere a utilizării cuprului în sectoare precum automobilele electrice şi energiile regenerabile. Investitorii, traderii şi directorii companiilor miniere avertizează de mai mulţi ani că lumea se confruntă cu un deficit semnificativ de cupru pe fondul creşterii cererii din partea industriilor verzi.
Cu toate acestea, mulţi participanţi de pe piaţa tranzacţiilor fizice au avertizat că preţurile la cupru au ajuns la un nivel care este diferit de realitate. În lumea tranzacţiilor fizice, cererea de cupru este una limitată, în special din partea Chinei, principalul cumpărător, unde stocurile sunt la un nivel ridicat iar furnizorii de sârme şi bare de cupru au redus producţia. Cererea chineză este atât de limitată încât topitoriile se grăbesc să exporte cupru, în condiţiile în care preţurile de la New York şi Londra sunt cu mult peste preţurile de pe piaţa internă chineză.
Astfel că, previziunile la Bursa metalelor de la Londra sunt de apreciere a cotației futures a cuprului în acest an până la 10.925 de dolari /tonă, după care de scădere continuă până în anul 2027, spre 10.345 de dolari /tonă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.