Cotația aurului la un nou maxim istoric
Publicat de Corina Muntean, 22 martie 2024, 10:50 / actualizat: 23 martie 2024, 21:55
Aurul continuă să urce în cotațiile internaționale, confirmând faptul că este unul din plasamentele stabile și sigure în perioade de incertitudine și de tensiune la nivel mondial. Ieri, pentru prima dată, cotaţia aurului a depășit niveulul de 2.200 de dolari uncia.
Banca Națională a României a reacționat joi la evoluțiile pieței financiar-monetare internaționale, care a consemnat o creștere a cotației aurului la un nou maxim istoric, de 2.200 de dolari uncia.
Astfel, joi, cotația oficială a aurului în România a fost de 323,32 lei gramul. În numai un an, din martie 2023 și până în prezent, prețul aurului în cotațiile oficiale ale BNR a urcat cu peste 40 de lei, reprezentând o creștere de 14,46 puncte procentuale a valorii gramului de aur.
Creșterea reflectă parcursul cotațiilor din piața internațională. Preţul spot al aurului a depăşit joi pentru prima dată pragul de 2.200 de dolari uncia, după ce Rezerva Federală americană a anunţat că există perspective pentru mai multe reduceri de dobândă în acest an. Acest lucru sugerează că oficialii Federal Rezeve – Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii nu sunt alarmaţi de recentul avans al inflaţiei, conform Bloomberg.
La Bursa de la Singapore, preţul spot al aurului a crescut cu 1,6%, până la 2.220,89 dolari uncia, după care s-a stabilizat la 2.202,31 dolari.
În paralel, bursele asiatice şi Bursa de la New York au înregistrat noi creşteri, iar dolarul american s-a depreciat, după ce Rezerva Federală americană a confirmat că există perspectivele pentru trei reduceri de dobândă, de câte un sfert de punct fiecare, în acest an.
De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%, pe fondul aşteptărilor referitoare la o politică monetară americană mai relaxată, un mediu care în mod normal duce la deprecierea dolarului dar generează un interes crescut pentru aur ca valoare de refugiu, în special în contextul accentuării riscurilor geopolitice.
Reducerile de dobândă din partea Federal Reseve sunt favorabile metalului galben, care nu aduce venituri importante investitorilor, dar face mai puţin atractive alte plasamente.
Goana după aur ar putea fi o surpriză pentru investitori, având în vedere că evoluția extraordinară a metalului prețios cu statut de „activ de refugiu” nu coincide cu evenimente anterioare care au declanșat maxime istorice pentru aur.
Deși majoritatea analiștilor prevăd o creștere moderată a prețului aurului în 2025, cele mai optimiste previziuni pentru următorii 5 ani indică un preț al aurului de peste 3.000 de dolari, notează site-ul de specialitate CAPEX.com, care anticipează o cotație de peste 2.300 de dolari uncia, undeva la jumătatea anului.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.