Coșurile de fum necurățate sporesc riscul intoxicației cu monoxid de carbon!

Publicat de MIRELA ROTAR, 16 noiembrie 2021, 13:56
În plin sezon de încălzire cu sisteme ce funcționează pe bază de gaze naturale, autoritățile și specialiștii atrag atenția proprietarilor asupra necesității curățării coșurilor de fum pentru a evita tragedii și evenimente neplăcute.
Principalul distribuitor din zona de centru, Compania Delgaz Grid subliniază atenția pe care trebuie să o acordăm sistemelor de evacuare a gazelor arse. Purtătorul de cuvânt Adela Boțan:
Intoxicațiile cu monoxid de carbon, soldate din păcate cu numeroase decese, au drept cauză, în cea mai mare parte de coșuri de fum obturate sau neetanșeitățile la sistemele de evacuare a gazelor arse. În primele zece luni ale anului, în aria companiei Delgaz Grid au avut loc opt incidente, în urma cărora trei persoane și-au pierdut viața asfixiate, iar altele 14 au fost grav intoxicate cu monoxid de carbon. Două dintre aceste incidente s-au petrecut în județul Mureș, trei persoane fiind afectate.
În județul Harghia, din fericire, pompierii constată că în ultimii doi ani nu s-au înregistrat incidente grave, de intoxicare cu monoxid de carbon.
Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, mr. Ciobotariu Alina-Maria subliniază că utilizarea mijloacelor de încălzire și de evacuare a gazelor cu defecțiuni poate duce la intoxicări cu monoxid de carbon:
Utilizarea coșurilor de fum cu fisuri sau neetanșarea mijloacelor de încălzite poate conduce la degajarea de monoxid de carbon. Utilizarea intensă a aragazului pentru încălzirea locuinței conduce la reducerea nivelului de oxigen și arderea incompletă a gazului, fiind degajat monoxid de carbon, de aceea aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinței. Recomandarea noastră este să avem montate detectoare de gaz în locuințe, acestea vor declanșa alarma atunci când vor detecta scăpări de gaze, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea vieții și a locuinței.
Maestrul coșar Mircea Bălșoianu semnalează, la rândul său, că majoritatea intoxicărilor cu monoxid de carbon sunt cauzate de principiul eronat, că ”mie nu mi se poate întâmpla nimic”.
În declarația de performanță se specifică tipul de construcție a acelui coș de fum, temperatura maximă la care este supus, umiditatea, rezistența la coroziune. La un element de ventilație acești parametrii sunt pentru aer, nu pentru evacuarea gazelor de ardere. Toate coșurile de fum condensează, acel condens e acid, el macină. Elementele de ventilație de la șocurile termice fisurează, iar fumul știe doar traseul cel mai scurt. În această toamnă, prețurile au explodat la energie iar multă lume încearcă să repună în funcțiune sobele de teracotă. Le pornesc pe combustibil gazos după care introduc lemn sau brichete. Atenție, acele canale de la exterior sunt dimensionate pentu combustibil gazos, ele nu pot să facă față la evacuarea fumului de la arderea combustibilului lemons!
Mircea Bălșoianu a arătat că nu se pune problema intoxicării deținătorilor de centrale termice de apartament, cele moderne, doar dacă, la ferestrele termopan, oamenii închid acele mici orificii care permit transferul de gaze și condens.
Monoxidul de carbon nu are culoare și miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat și odată acumulat în încăpere devine periculos.
Simptomele intoxicaţiei se manifestă prin greaţă, ameţeli, dureri de cap și somnolență. Victimele trebuie transportate la aer curat, încăperile aertisite, iar serviciul medical de urgenţă trebuie apelat imediat.
Valriu Russu