Costul scăzut al vieţii şi al internetului de mare viteză a transformat România în a treia cea mai bună destinaţie din lume pentru telemuncă

Publicat de Corina Muntean, 18 ianuarie 2021, 16:05 / actualizat: 19 ianuarie 2021, 8:26
Viaţa profesională a fost dată peste cap în 2020, când o mare parte a angajaţilor s-a văzut obligată să lucreze de acasă. Creşterea nevoii de telemuncă a făcut ca o serie de state să introducă vize de vacanţă de lucru pentru a încuraja oamenii să le viziteze și să se acomodeze, putând totodată să testeze modul în care se pot conecta cu locul lor de muncă.
Odată cu progresele în continuă evoluție ale tehnologiei, a lucra de acasă nu mai înseamnă neapărat să prestezi activități din dormitorul unei locuințe, amplasată în mijlocul unui oraș. La fel de bine și poate chiar mai confortabil te poți conecta wireless pentru a intra in ședință cu echipa de lucru, de pe un șezlong, pe o plajă.
Dar care țară din lume este cea mai potrivită pentru a fi noua casă digitală? Compania Circleloop a analizat o serie de factori, de la costul vitezei internetului și indicele global al fericirii, până la chiria lunară a unui apartament cu un dormitor și numărul de căutări pentru locuri de muncă la distanță, pentru a crea indicele Digital Nomad.
Și, potrivit acestui index, România ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai potrivite ţări pentru munca de la distanţă cu un scor total de 62,28 din 100 posibil. Țara noastră se plasează pe acest onorabil loc, într-un top select al unor țări occidentale avansate, pentru că este una dintre piețele cu tehnologii ale informației cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est. Costul scăzut al vieţii şi cel al internetului de mare viteză au fost printre principalii factori care au propulsat România pe o astfel de poziţie. Avem, de asemenea, unul dintre cele mai ieftine costuri medii lunare ale pachetelor de internet de bandă largă pe linie fixă, de doar 8,15 USD, la o viteză medie superioară celorlalte state, respectiv 188,55 Mbps, deși viteza medie la conexiunile mobile la internet nu este strălucită, fiinde de doar 41,48 Mbps. România oferă, de asemenea, o chirie medie lunară redusă de 349 USD pentru un apartament cu un dormitor și are un scor de 6,12 dintr-un total de 10 în indexul mondial al fericirii.
În clasamentul Digital Nomad primul loc este ocupat de Canada, care realizează un scor ridicat în ceea ce privește viteza de internet de bandă largă fixă și oferă cel mai înalt scor în căutările de relocare a jobului la distanță, cu un scor general de 74,35 din 100.
Marea Britanie este a doua, cu un scor general de 63,43 din 100.
Top zece al celor mai bune țări ca destinație pentru munca digitală, la distanță, este completat în ordine de Suedia, Danemarca, Franța, Olanda, Australia, Elveția și Germania.
O companie selectă a cotat România ca fiind una din cele mai inovatoare țări în noile tehnologii.
Așadar, pentru un om de afaceri sau o companie care caută să se extindă și să-și reducă costul forței de muncă, prin acces la internet ieftin și de încredere, România ar putea fi locul perfect de relocare, conchide CircleLoop în studiul său.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: CircleLoop