Coronavirusul zdruncină economia mondială

Publicat de Corina Muntean, 28 februarie 2020, 11:10
Apariţia şi extinderea coronavirusului ar putea avea efecte nefavorabile în ceea ce priveşte cererea globală chiar dacă tensiunile comerciale dintre SUA şi China au fost, într-o oarecare măsură, atenuate prin semnarea Fazei I a acordului comercial. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză ia însă în calcul efectele eventualei pandemii.
Coronavirusul zdruncină economia mondială, iar efectele sale se anunţă dramatice. FMI a avertizat că epidemia de coronavirus va încetini creşterea economică globală cu 0,1%. Consecințele economice provocate de coronavirus sunt imposibil de estimat acum, dar lumea finanțelor se așteaptă la ce e mai rău. Practic, fiecare ramura industrială înregistrează pierderi majore din cauza blocajelor în procesele de producție. Prețul acțiunilor la bursele lumii scade de la zi la zi, la fel ca prețul petrolului. Prețul aurului, în schimb, a crescut vertiginos și asta pentru că, de obicei în perioade de criză, este considerată monedă de refugiu. Astfel, prețul unciei a ajuns la circa 1650 de dolari, după ce luni, 24 februarie, aurul a atins valoarea de 1686 de dolari uncia, cea mai mare din ultimii 7 ani. Din cauza temerilor privind transmiterea coronavirusuiui jucători importanți din sectoarele industriale au fost nevoiți să-și oprească producția. Și asta pentru că piesele de care au nevoie fabricile vin din China, unde de săptămâni întregi nu se lucrează, zeci de milioane de oameni fiind în carantină. Coronavirusul a lovit şi economia Statelor Unite. Aici activitatea companiilor a scăzut pentru prima dată în patru ani, potrivit MarketWatch, iar gigantul IT Apple estimează vânzări sub aşteptări. Și pe continentul european se fac vizibile astfel de efecte: sectorul turismului din Franţa a înregistrat o scădere a turiştilor cu 30% la 40% în urma focarului de coronavirus, potrivit ministrului finanţelor din această țară. Este și motivul pentru care Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză ia în serios efectele apariției și extinderii coronavirusului și efectele sale asupra economiei naționale. Comisia ia în calcul riscul majorării preţului la energie şi la alte mărfuri fungibile, precum şi o volatilitate mai mare a pieţelor valutare, ca urmare a decelerării creşterii economiei chineze care influenţează cererea globală. Cu toate acestea, instituţia nu s-a precipitat și a menţinut la 4,1% prognoza privind creşterea economiei româneşti în acest an. Strategii noștri se bazează pe faptul că industria va reveni în a doua parte a anului, astfel încât în ansamblu creşterea valorii adăugate brute să fie pozitivă. De asemenea, industria de construcţii va continua să crescă, dar cu o intensitate mai mică. În ceea ce priveşte sectorul terţiar, se mizează pe dezvoltarea serviciilor cu un ecart sporit de valoare adăugată. Pe de altă parte, CNSP mai atrage atenţia că există şi posibilitatea apariţiei unui risc generat din eventualele efecte negative ale vremii asupra agriculturii.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Surse: TVR, CNSP, Agerpres