Coridorul secret descoperit în Marea Piramidă din Giza

Publicat de Rotar Mirela, 5 martie 2023, 16:02 / actualizat: 11 martie 2023, 8:37
Un coridor secret lung de nouă metri a fost descoperit în apropiere de intrarea principală a Marii Piramide de la Giza, veche de 4.500 de ani , iar acest lucru ar putea duce la noi descoperiri, au declarat oficialii egipteni din domeniul antichităților, potrivit CNN.
Descoperirea din interiorul piramidei, ultima dintre cele șapte minuni ale lumii antice încă în picioare, a fost făcută în cadrul proiectului Scan Pyramids, care din 2015 folosește o tehnologie non-invazivă, inclusiv analize termice cu camere cu infraroşu, scanare 3D pentru a studia interiorul piramidei.
Arheologii cred că acest coridor ar putea conduce la alte descoperiri și ar putea contribui la cunoașterea construcției piramidei și a scopului unei structuri de calcar cu frontoane care se află în fața coridorului.
Marea Piramidă de la Giza a fost construită la cererea faraonului Khufu, în jurul anului 2560 înainte de Hristos ca mormânt monument și a fost cea mai înaltă structură realizată de oameni până la Turnul Eiffel din Paris, în 1889.
Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a declarat că, probabil, acest coridor a fost construit fie pentru a ușura greutatea piramidei, fie în jurul intrării principale utilizate acum de turiști, la aproape șapte metri distanță, fie în jurul unei alte încăperi sau spațiu încă nedescoperit.
„Vom continua scanarea, așa că vom vedea ce putem face… pentru a ne da seama ce putem afla sub ea, sau doar până la sfârșitul acestui coridor”, a spus Waziri.
Se presupune că cinci camere aflate în vârful camerei funerare a regelui, într-o altă parte a piramidei, au fost, de asemenea, construite pentru a redistribui greutatea structurii masive. Era posibil ca faraonul să aibă mai multe camere de înmormântare, a adăugat Waziri.
Oamenii de ştiinţă au detectat coridorul prin radiografiere cu raza cosmică muon, înainte de a obţine imagini cu acesta prin introducerea unui endoscop de 6 milimetri grosime printr-o mică crăpătură între pietrele piramidei.
Dana Boieriu