Coplata în sănătate stârneşte nemulţumiri în rândul pacienţilor
Publicat de radiomures, 7 august 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:26
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern privind introducerea coplăţii pentru serviciile medicale.
Nivelul minim pentru coplată este de 4 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi poate urca la câteva sute de lei în cazul intervenţiilor sau analizelor mai complicate.
De exemplu, coplata pentru un RMN poate ajunge la 250 de lei.
Deşi este vorba doar despre un proiect, textul acestuia a atras numeroase nemulţumiri în primul rând din partea asociaţiilor de pacienţi.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a atras atenţia că, dacă aceste propuneri se vor concretiza, mulţi pacienţi nu vor mai putea accesa serviciile medicale, starea lor se va înrăutăţi iar costurile pentru stat vor fi mai mari.
De aceeaşi părere este şi preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Marinela Debu, care a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureş că mulţi pacienţi nu îşi vor permite să mai plătească pentru servicii.
Revoltaţi sunt şi bolnavii de cancer.
Preşedintele Asociaţiei Române de Cancer Mureş, Stella Hanusz, susţine că mulţi pacienţi vor fi tentaţi să renunţe la tratamente, dacă vor fi puşi să plătească în plus.
Nici medicii de familie nu salută coplata.
Cei mai revoltaţi sunt, însă, pacienţii, oameni care au plătit o viaţă contribuţii de sănătate iar acum sunt nevoiţi să mai scoată bani din buzunar.
Proiectul se află în dezbatere publică timp de zece zile de la afişarea sa. Introducerea coplăţii a fost motivată de Ministerul Sănătăţii prin faptul că astfel se descurajează cererea nejustificată de servicii medicale. Totodată, se doreşte o stimulare a exigenţei pacienţilor fata de calitatea serviciilor furnizate.
Raluca Creţ