Copiii și tinerii, marii perdanți ai crizei economice
Publicat de radiomures, 16 noiembrie 2015, 12:23
Astăzi, de Ziua Internațională a Toleranței, a fost dat startul la Tîrgu-Mureș unei campanii privind discriminarea, un proiect european implementat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
Pe plan local, proiectul este derulat de Asociația Divers în colaborare cu mai multe instituții publice.
Pe parcursul zilei, în Sala Mică a Palatului Administrativ din Tîrgu Mureș, are loc și o masa rotundă cu tema ”Discriminarea creează bariere – Să le distrugem împreună!”.
Acest concept există de zeci de ani în România și Europa însă nimic concret nu s-a făcut încă, spune președintele Asociației Divers, Koreck Maria:
Campania are scopul principal de a promova conceptul de incluziune socială, în special în cadrul funcționarilor publici și a instituțiilor publice. În acest sens, la final va exista un plan local de incluziune socială. Avem cazuri (în Mureș) care s-ar fi putut rezolva în instituții. Eu zic că ar fi necesare o empatie, o flexibilitate și o găsire de soluții din partea funcționarilor publici.”
În momentul de față există o strategie adoptată de Guvern privind incluziunea socială, care încă nu are un plan concret de acțiune.
Potrivit datelor statistice cuprinse în această strategie, discriminarea a crescut în ultimii 7 ani mai ales față de tineri și copii, la nivel european, în această situație fiind mai mult de un sfert dintre ei.
Subprefectul jud. Mureș, Nagy Zsigmond:
Tinerii și copiii sunt cei mai mari perdanți ai crizei economice mondiale declanșate în 2008. Aceasta demonstrează că crește decalajul între generații și crește în defavoarea tinerilor și a copiilor, din păcate. Câteva cifre, copii și tineri, din 2007 până în 2015, de la un procent de 26,4% au ajuns la un procent de 27,9%. Asta la nivel european dar eu cred că nu diferă nici situația din România. Se pot face strategii frumoase, teoretice, dar cifrele sunt cele care vorbesc de la sine.”
Pe parcursul acestui an vor avea loc mai multe întâlniri și mese rotunde cu toți factorii implicați în problematica incluziunii sociale din județul Mureș.
Valoarea totală a proiectului este de peste 720.000 de lei, dintre care trei sferturi sunt fonduri europene nerambursabile.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM