Copiii refugiați din Ucraina încep să se integreze în viața de zi cu zi la Tg. Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 martie 2022, 12:55 / actualizat: 10 august 2022, 20:30
În urmă cu câteva zile au ajuns la Casa de Oaspeți a Primăriei Târgu Mureș peste 30 de copii sportivi, majoritatea înotători din Ujhorod, orașul ucrainean cu care Municipiul Târgu Mureș a început procedura de înfrățire în urmă cu trei ani.
Când au ajuns la Târgu Mureș erau triști și cu lacrimi în ochi, însă acum încep să se integreze în viața orașului, spun cei care se ocupă de acomodarea lor.
Ei au un program încărcat cu antrenamente, școală online dar și cu mici distracții. Se ocupă de acomodarea lor, președintele Clubului de Polo din Târgu Mureș, Sorin Șăulean:
Copilașii au venit îngrijorați, deosebit de triști, erau cu lacrimi în ochi dar am reușit, cât de cât, să-i integrăm în clubul nostru. Sunt 31 de copii dintre care 29 de polo-iști, o fetiță care practica dansul în Ucraina și un fotbalist. Am colaborat trei ani de zile și cunosc antrenorii din Ucraina și ne-am gândit să le dăm o mână de ajutor copilașilor și Clubului din Ucraina, ținând cont de situația care s-a creat. Deocamdată au două antrenamente pe zi. Am reușit să le ocupăm timpul. I-am dus la Grădina Zoologică, cu plimbări iar joi, săptămâna aceasta, mergem la film, și la un parc de joacă. Deci, cu ajutorul multor persoane am reușit să avem grijă de ei.
O parte dintre copii și antrenori se înțeleg în limba engleză sau maghiară cu cei care au grijă de ei. Deși spun că sunt impresionați de condițiile oferite, ei își doresc să meargă acasă:
Primăria Târgu Mureș a pus la dispoziția refugiaților ucraineni, pe lângă Casa de Oaspeți din Complexul Week-end, și Hotelul Tineretului unde au fost găzduite până acum peste 100 de persoane.
Cei mai tineri refugiați au fost doi bebeluși de doar câteva zile, spune directorul Direcției de Asistență Socială, Andreia Moraru:
Noi, am încercat să formăm un lanț de servicii să le putem asigura tot ce am nevoie: cazare, masă, servicii educaționale, servicii medicale. Au școala online cu ajutorul Inspectoratului Școlar care i-a înregistrat și le-a oferit tablete… Avem un program cu medici de familie care consultă refugiații. Prin farmacia Socială primim gratuit medicamente. Am avut și doi nou născuți la Hotel Tineretului. Cel mai tânăr dintre ei avea 7 zile când a venit la noi și căutam soluții pentru vindecat buricul încă…
Copiii refugiați din Ucraina mai sunt ajutați și de populație, mai ales de părinții Clubului de polo, cu diferite bunuri, alimente sau servicii, deoarece suma pentru hrană alocată fiecarui refugiat este de doar 20 de lei pe zi.
Cristina Bulbescu