Copiii orfani nu vor mai ajunge în centre de plasament dacă au până în 7 ani
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 noiembrie 2018, 14:14
Potrivit unei legi noi, care intră în vigoare în prima zi a anului viitor, autoritățile vor trebui să-i asigure fiecărui copil abandonat un mediu de viață familial.
În momentul de față, această prevedere se referă doar la copiii care au cel mult 3 ani, de anul viitor măsura va fi extinsă la toți cei care au până la 7 ani.
Fac excepție copiii cu grad sever de handicap, care vor fi îngrijiți în continuare în centre medicale specializate.
Mediul familial pentru cât mai mulți copii este și obiectivul Direcției pentru Protecția Copilului (DGASPC) Mureș, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș, directorul adjunct al instituției Elida Deak:
Creșterea vârstei copiilor care intră în sistemul de protecție a copilului, până în prezent era între 0 și 3 ani iar dacă vom avea aceste modificări pentru copiii 0-7 ani care pot să beneficieze de o măsură de protecție specială, consider că este în interesul copiilor ca să crească într-o familie. Acesta este și unul din obiectivele noastre de lucru, și anume să creștem rețeaua de asistență maternală profesionistă.
Doar anul acesta au ajuns la asistenții maternali 40 de cazuri noi. Este vorba despre copii până în 3 ani care au fost abandonați în spitale sau părinții lor au fost decăzuți din drepturi.
Dacă se va pune problema de protecție în sistem familial pentru toți copiii până în 7 ani, atunci numărul lor se va dubla.În plus, mai apare problema copiilor neglijați, subliniază directorul adjunct al DGASPC Mureș, Elida Deak:
Noi am avut anul acesta 40 de copii care au intrat în asistență maternală dar erau cu vârsta sub 3 ani. Cu siguranță că numărul lor ar fi undeva aproape dublu, anual, de a intra în sistemul de protecție a copilului. Ideea e că mai luăm în calcul și dinamica sesizărilor care vin către noi. Și acolo, din perspectiva copiilor neglijați avem, anual, în jur de 50 de copii care iarăși intră într-o măsură de protecție și majoritatea vor intra, de acum înainte, în alternativa familială.
În județul Mureș sunt, în total, la această dată, 1.625 de copii în sistemul social de protecție, în diferite servicii, dintre care 60% cresc în mediul familial, respectiv la rude și la asistenții maternali profesioniști.
Restul de 650 de copii cresc în servicii rezidențiale. Odată ce va intra în vigoare noua lege, centrele rezidențiale vor fi mai puțin aglomerate, motiv pentru care copiii vor putea rămâne aici până la vârsta de 26 de ani.
Cristina Bulbescu