Copiii mureșeni cu părinții plecați în străinătate primesc sprijin de la Salvați Copiii

Publicat de Corina Muntean, 25 noiembrie 2020, 11:45
Organizația Salvați Copiii a început un nou program de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, în urma migrației economice a părinților.
Deși situația nu este una nouă, în ultimul timp s-au agravat nevoile copiilor și ale familiilor în grija cărora au fost lăsați minorii, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm.
În prima etapă a intervenției, peste 360 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate din cinci județe: Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional.
Coordonatorul de proiect din cadrul Organizației Salvați Copiii Mureș, Cristina Pantea:
Tocmai în aceste momente consider că este necesar să fim alături de copii, în general și, într-adevăr, Salvați Copiii își continuă cu și mai multă putere, să spun așa, programele. Legat de copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, în județul Mureș avem un centru la Sighișoara și un centru în Târgu-Mureș. Ne-am adaptat și noi să oferim servicii acestor copii și atunci continuăm să facem școala online cu ei, continuăm să fim alături de familii… Chiar zilele acestea am fost la familii și le-am oferit copiilor ghiozdane cu rechizite.
Și în perioada stării de urgență Organizația Salvați Copiii Mureș a oferit familiilor acestor copii dezinfectanți, pachete cu alimente și tichete de masă.
Pe lângă sprijinul de ordin social, psihologic și educațional, odată cu începerea școlii aceste familii au nevoie și de consiliere juridică, mai spune Cristina Pantea:
Oferim, de exemplu, și consiliere juridică pentru că sunt mulți care nu știu cum să abordeze problema atunci când pleacă ambii părinți la muncă în străinătate și putem oferi și partea asta de orientare legală… Pe partea educațională, pe partea de social noi continuăm cu asistentul social care merge la domiciliul acestor familii și sprijinul educațional este exclusiv online dar mergem și pe principiul unu la unu, adică oferim explicații și la cererea copilului.
La nivel național, sunt circa 80.000 de copii rămași în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, arată statisticile oficiale care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială.
În județul Mureș, aproximativ 1.200 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.
Cristina Bulbescu