Copiii care petrec timp în diverse jocuri video au avut rezultate mai bune la testele de memorie, atenție și control al impulsurilor

Publicat de Rotar Mirela, 26 octombrie 2022, 14:04
Copiii care petrec timp în diverse jocuri video au avut rezultate mai bune la testele de memorie, atenţie şi control al impulsurilor – comparativ cu cei care nu se joacă niciodată – potrivit unui nou studiu de amploare, efectuat în Statele Unite.
Cercetările anterioare s-au concentrat pe efectele dăunătoare, asociind jocurile cu depresia şi agresivitatea crescută. Însă, în studiul finanţat de Institutul Naţional de Sănătate American, cercetătorii au comparat rezultatele testelor cognitive şi imaginile creierului de la aproximativ 2000 de copii, iar creierul celor care se joacă a arătat mai multă activitate în regiunile asociate cu atenţia şi memoria de lucru.
Echipa speră să obţină răspunsuri mai clară pe măsură ce copiii studiaţi vor înainta în vârstă. Atunci, vor putea exclude factori potenţiali, cum ar fi mediul de acasă, exerciţiile fizice şi calitatea somnului. Este al doilea test din acest an care arată că timpul petrecut în jocurile video nu induce în mod necesar probleme de bunăstare sau depresie, singură condiţie fiind că aceştia să nu fie dependenţi.
Presupusele efecte negative şi popularitatea jocurilor a determinat autorităţile din domeniul sănătăţii să îşi exprime îngrijorarea cu privire la impactul lor asupra sănătăţii mintale sau a dependenţei pe care acestea ar putea să o aibă asupra tinerilor. Spre exemplu, China chiar a limitat prin lege timpul petrecut de tineri cu jocurile pe calculator sau pe consolă la o singură oră pe zi.