Copiii află reţeta apei potabile
Publicat de radiomures, 6 aprilie 2015, 14:52
Sute de copii, de la preșcolari până la elevi de liceu, au ocazia să vadă “pe viu” în perioada 6 – 10 aprilie, cum se “fabrică” cei peste 45 de milioane de litri de apă potabilă care pleacă zilnic spre robinetele tîrgumureşenilor.
Anul acesta peste 700 de elevi de la 15 instituţii de învăţământ şi-au manifestat dorinţa de a afla mai multe despre alimentarea comunităţilor cu apă potabilă şi funcţionarea sistemelor de canalizare. Aceştia vor vizita pe parcursul săptămânii Şcoala Altfel, Uzinele de apă, Staţiile de epurare, precum şi alte obiective AQUASERV .
Cu ajutorul materialelor educative distribuite, a prezentărilor făcute de specialişti la diferite grădiniţe şi şcoli, a concursurilor tematice şi a vizitelor la Uzinele de Apă şi Staţiile de Epurare, sute de copii înţeleg în această perioadă, cât de important este un sistem modern de alimentare cu apă potabilă, pentru viaţă în general şi pentru viaţa comunităţilor în special. Specialiştii explică, pe înțelesul fiecăruia, ce se întâmplă cu apa din momentul în care intră în uzina de apă și până când este trimisă, ca apă potabilă, spre robinetele din casele lor, precum şi ce se întâmplă cu apa uzată din momentul în care părăseşte locuinţele şi până se reîntoarce în râuri curată.
Datorită acestor acţiuni, copiii află, probabil pentru prima dată, cum se prepară apa potabilă fără de care activităţile pe care le desfăşoară zilnic, acasa şi la şcoală, nu ar fi posibile. Înţeleg pe parcursul acestor vizite câtă muncă este necesară pentru ca atunci când deschid în fiecare dimineaţa robinetul acasă, să curgă apă potabilă şi, de asemenea, ce se întâmplă cu apa murdară după ce ajunge în sistemul de canalizare.
Pe parcursul acestor vizite elevii află că AQUASERV produce şi distribuie apă potabilă şi colecteză şi epurează apele uzate pentru 300 000 de locuitori din oraşele Tîrgu-Mureş, Reghin, Sighişoara, Târnăveni, Luduş, Iernut şi Cristuru Secuiesc şi din 80 de localităţi rurale din judeţele Mureş, Harghita şi Bistriţa Năsăud. Lungimea sistemelor de alimentare cu apă potabilă este de peste 1100 de km iar cele de canalizare depăşesc 800 de km. Cei mici află că, de exemplu, doar cantitatea de energie electrică consumată în 2014, pentru ”fabricarea” apei potabile şi ”curăţarea” apei murdare, este suficientă pentru alimentarea a 600 de gospodării obişnuite timp de un an
Tot cu ocazia acţiunilor din această perioadă vizitatorii sunt puşi la curent cu investiţiile derulate în cadrul proiectului Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş, cofinanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Fondului de Coeziune. Prin acest proiect aflat în curs de implementare în perioada 2011 – 2015, aproximativ 110 milioane de euro sunt investiţi în dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă şi a celor de canalizare. Acest proiect reprezintă cea mai importantă investiţie din ultima sută de ani, în domeniul infrastructurii de apă potabilă şi canalizare din judeţul Mureş, iar de beneficiile sale se vor bucura toţi cei 300 000 de locuitori din regiune.
Comunicat