COPAC: jumătate dintre pacienții cronici din România nu au fost deloc la medic anul trecut
Publicat de Corina Muntean, 23 iulie 2021, 10:55
Sunt rezultatele unui studiu realizat online anul acesta de Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și care a avut ca scop principal percepția bolnavilor cronici privind vaccinarea pe tot parcursul vieții.
Pandemia a schimbat mult optica acestora, fiind mult mai deschiși la prevenția prin vaccinare, spun realizatorii studiului.
Pe de altă parte, mai puțin de jumătate dintre pacienții cu boli cardiovasculare s-au dus la medic în 2020, mai spun datele studiului, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele COPAC, Radu Gănescu:
Din punctul nostru de vedere, pandemia ne-a arătat cât este de importantă vaccinarea și cum poți să revii la normalitate atunci când investești în prevenție. Din păcate, pandemia ne-a arătat cât este de limitat sistemul de sănătate iar marea majoritate a pacienților, pe diverse categorii de boală, au avut limitări în accesul la diagnostic, în accesul la monitorizare iar, din nefericire, la unii dintre ei, chiar la tratament. Dacă ne referim la pacienții cu boli reumatismale și la pacienții cu boli cardiovasculare, cel puțin jumătate dintre respondenții chestionarelor făcute de noi, au spus că nu au mers la medic specialist în anul 2020 niciodată.
Efectele acestui fapt se văd în numărul deceselor, acestea urmând să crească anul acesta, mai spune Radu Gănescu:
Eu cred că vom vedea această creștere (a deceselor) undeva spre sfârșitul acestui an pentru că încă accesul în spitale, chiar dacă acestea au fost date în circuit deschis și către pacienții non-covid, încă accesul este limitat. Acum trebuie îndeplinim acele reglementări: distanțare, în saloane nu mai sunt 5 paturi, sunt 3 paturi, trebuie făcute acele testări înainte de internare… deci, încă nu suntem la normalitate dar cred că vom avea o creștere foarte mare de pacienți cronici spre sfârșitul acestui an și vom vedea statistic acest lucru.
Reprezentanții pacienților cu boli cronice cred că deocamdată nu se mai poate face mare lucru pentru a stopa creșterea cazurilor de boli cronice în România.
Această pandemie poate fi o lecție pentru autorități, care ar trebui să știe pe viitor cum să acționeze, urmând exemplul țărilor dezvoltate, mai spune Radu Gănescu.
Cristina Bulbescu