Controlul smartphone-ului de la distanță

Publicat de Corina Muntean, 7 ianuarie 2019, 09:00
Viitorul poate schimba modul în care interacționăm cu dispozitivele noastre electronice. Deja Google lucrează la un nou proiect tehnologic care va înlocui modalitatea tradiţională de comandă prin touchscreen cu una touchless. Un prim avantaj care derivă din această funcție este că ne vom păstra dispozitivele mai curate.
Compania Google, divizie a grupului Alphabet, a obţinut acordul autorităţilor de reglementare din Statele Unite pentru utilizarea unui senzor numit Project Soli. Acesta reacţionează la mişcare cu ajutorul undelor radar, în cadrul unor dispozitive mobile. Comisia Federală pentru Comunicaţii a anunţat săptămâna trecută că va acorda Google permisiunea de a folosi astfel de senzori la o frecvenţă mai mare decât este permis în prezent, inclusiv la bordul avioanelor, în interes public.
Senzorul Soli detectează mişcarea în spaţiu tridimensional, folosind o undă radar pentru a permite controlul touchless al unor funcţii, fiind folositor în primul rând utilizatorilor care au probleme de mobilitate sau de vorbire. Acest senzor permite utilizatorilor să preseze un buton invizibil între degetul mare şi celelalte degete, sau o tastă virtuală care este activată prin frecarea degetului mare de degetul arătător. Senzorul permite utilizatorului să folosească un ceas inteligent, să caute muzică sau să ajusteze volumul sunetului. Semnalul radar poate penetra materiale textile, senzorul fiind funcţional în buzunar sau în rucsac. Chiar dacă senzorul este controlat virtual, interacţiunea este resimţită ca fizică şi este reactivă, fiind generată o senzaţie în degetele care se ating. Instrumentele virtuale pot aproxima precizia mişcării mâinii unei persoane, iar senzorul poate fi inclus în dispozitive la purtător, telefoane, computere şi tablete.
Această tehnologie deschide calea controlului touchless de la distanță, prin care se pot controla inclusiv roboți industriali și medicali făcând posibile mișcări executate nu de operatori mai puțini calificați ci chiar de specialiști din domeniu, cu grade de acuratețe și de reușită a operațiunii mai ridicate.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.adevarul.ro