Controale după ce 14 mii de hectare de păduri din Mureș au fost doborâte de vânt

Publicat de Corina Muntean, 19 februarie 2020, 16:32
Directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, asigură că, cel puțin în zona de păduri administrate de această direcție în județ, lucrurile sunt sub control.
El a explicat că oricum, mai devreme de o lună nu se poate intra în zona montană, greu accesibilă din cauza zăpezii. Directorul a arătat că lemnul nu va fi furat pentru că se va face control pe lemnele tăiate, iar punctele de trecere obligatorii sunt verificate.
Ilie Covrig precizează că datele sunt estimative și este posibil ca cifrele să crească în zilele următoare. Ele se referă strict la pădurile de stat sau private pe care Romsilva le administrează:
În Direcția Silvică Mureș, sunt 290.000 metri cubi cu o suprafață afectată de circa 14.600 de hectare, din care 12.400 la stat, diferența fiind păduri private. Din total, 355 de hectare sunt cu doborâturi masive la stat și 148 de hectare în păduri private. Deosebirea între lemnul din doborâturi de vânt și tăieri din picior, se poate identifica ușor, pentru că doborâturile de vânt au fost precedate de ploi abundente, și arborii sunt răsturnați, cu rădăcinile întoarse, ori lemnul pe picior are cioata cu rădăcinile în pământ, și tăiată drept, nu este dislocată. Eu spun că o să avem controlul pe lemnele tăiate, pentru că fenomenul este în zona de munte și accesul e limitat, sunt văi închise și sunt puncte obligatorii de trecere.
Potrivit unui comunicat al Romsilva, cele mai mari suprafețe de pădure afectate de furtuna din 6 februarie, le deține județul Mureș, urmat de Argeș și Prahova.
La rândul său, șeful Composesoratului Praid, Gyorfi Ferenc, asigură că s-au luat măsuri, imediat după furtună, ca să fie îndepărtați copacii căzuți, iar în pădure nu se poate pătrunde acum din cauza zăpezii:
Avem 1100 hectare de pădure și doborâturi cam 3500 de metri cubi. Sunt zvonuri, într-adevăr, că se va profita de această perioadă, să se fure lemne, însă la noi, lângă drum, am luat lemnele de acolo, le-am inventariat, iar mai încolo nu se poate intra deocamdată, pentru că e zăpadă mare.
În prezent, în toate zonele din țară afectate, se lucrează la întocmirea documentelor tehnice în vederea exploatării cu prioritate a arborilor doborâţi. După exploatare se vor asigura condiţiile ca suprafeţele afectate să fie reîmpădurite într-o perioadă de maxim doi ani, se arată în comunicatul Romsilva.
Valeriu Russu