Controale derulate de autorităţile fiscale la persoane fizice
Publicat de Corina Muntean, 9 februarie 2024, 11:36
Să te lauzi public, pe rețelele de socializare sau la diferite întruniri, câți bani ai făcut nu dă bine, atunci când ”te știi cu musca pe căciulă”. Nu de alta, dar riști să te ia la bani mărunți…Fiscul. Controalele Fiscului la persoanele fizice au crescut cu peste 80%, în primele nouă luni din 2023, iar sumele încasate pentru venituri nedeclarate nu sunt deloc neglijabile.
Controalele derulate de autorităţile fiscale la persoane fizice au luat amploare în ultimii cinci ani. Șefii Agenției Naționale de Administrare Fiscală s-au angajat să aducă venituri suplimentare din impozitarea veniturilor nedeclarate de persoane fizice.
Astfel, doar în primele trei trimestre din 2023 s-a înregistrat o creştere de peste 80% faţă de anul precedent, iar cele 127 de decizii de impunere au însumat o valoare totală de 53,5 milioane de lei, reiese dintr-o analiză publicată de compania de consultanță Deloitte.
Potrivit analizei, dacă pe întreg anul 2022 au fost finalizate 284 de acţiuni de control la persoane fizice, în urma cărora au fost emise 141 de decizii de impunere, cu o valoare totală de 47,6 milioane de lei, în 2023 se constată o creştere semnificativă a verificărilor pentru această categorie de contribuabili.
Conform analizei de specialitate, ‘probabil’ cifrele vor fi mult mai mari începând din acest an, cel puţin în privinţa sumelor cuprinse în deciziile de impunere, având în vedere noile reglementări de impact în această zonă adoptate în 2023. Astfel, va fi vorba, pe de o parte, de apariţia unor norme specifice (prin ordin al preşedintelui ANAF) pentru persoanele ‘cu averi mari’, de peste 25 de milioane de euro, şi, pe de altă parte, de creşterea cotei de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, de la 16% la 70%, prevăzută în Legea nr. 296/2023.
„Cu alte cuvinte, controalele desfăşurate asupra persoanelor fizice ar trebui să aducă de cel puţin patru ori mai mulţi bani la bugetul de stat în perioada următoare, prin simpla majorare a cotei de impunere, fără a lua în considerare dobânzile şi penalităţile aferente”, precizează analiștii Deloitte România.
Fără să mai punem la socoteală timpul irosit de contribuabili în cazul controalelor, nu doar pentru o colectare a documentelor ce trebuie puse la dispoziţie, ci şi pentru organizarea lor în maniera cerută de legislaţie, analiștii companiei sugerând importanța expertizei financiare în astfel de cazuri.
Pe de altă parte, privind la nivel macroeconomic situația încasărilor din impozite, veniturile obținute din deciziile de impunere pentru persoanele fizice acoperă doar în mică măsură deficitul înregsitstrat de impozitul pe profit. În anul de grație 2023 Guvernul a încasat doar 1,8 % din PIB impozit pe profit, respectiv numai 29 de miliarde de lei, nivel similar celui din 2014, conform Ziarului Financiar.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.