Contribuţia financiară a asociaţiilor de proprietari la reabilitarea termică a blocurilor ar urma să scadă semnificativ
Publicat de Rotar Mirela, 19 decembrie 2022, 07:57
Contribuţia financiară a asociaţiilor de proprietari la reabilitarea termică a blocurilor ar urma să scadă semnificativ, la doar câteva procente Majoritatea banilor vor proveni din fonduri europene, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă aflat pe agenda şedinţei de astăzi a guvernului.
Intenţia autorităţilor este să crească astfel numărul de clădiri eficiente energetic.
Asigurarea eficienţei energetice reprezintă o prioritate atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel naţional, iar sectorul clădirilor este considerat a fi unul dintre principalii consumatori de energie şi de emitere de gaze cu efect de seră, astfel că, atât în cadrul politicii de coeziune, cât şi prin mecanismul de redresare şi rezilienţă, autorităţile au în vedere o serie de intervenţii menite să îmbunătăţească eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe.
Potrivit estimărilor, sectorul rezidenţial are cea mai mare pondere a consumului de energie, aproximativ 81%, în timp ce toate celelalte clădiri la un loc, adică birouri, şcoli, spitale, spaţii comerciale sau alte clădiri nerezidenţiale, reprezintă doar 19% din consumul total de energie primară. Practic, până în 2050 România trebuie să depună eforturi pentru a spori eficienţa energetică a fondului său de clădiri publice şi private rezidenţiale şi nerezidenţiale, iar ordonanţa de urgenţă, ce se va afla luni pe masa executivului, îşi propune să ia chiar acele măsuri care să conducă la creşterea numărului de clădiri reabilitate energetic şi care să permită, totodată, utilizarea optimă a banilor alocaţi prin politica de coeziune în domeniul eficienţei energetice.
Astfel, se propune ca 90% din valoarea proiectului să provină din fondurile europene nerambursabile, 5% de la bugetul de stat şi 5% din bugetele locale sau alte surse legal constituite, cum ar fi fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari. Ar urma, totodată, să se stabilească şi o cotă de maximum 3% pentru autorităţile administraţiei publice locale din valoarea proiectului, pentru a echilibra contribuţia asociaţiilor de proprietari şi pentru a stimula astfel promovarea de proiecte pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Potrivit proiectului, autoritatea publică locală va aduce la cunoştinţa asociaţiilor de proprietari posibilitatea finanţării acestor lucrări de creştere a eficienţei energetice, criteriile de acces la programul de finanţare, dar şi cota de contribuţie ce le revine.
Tot în atenţia executivului se va afla luni şi o hotărâre prin care se propune o majorare salarială cu până la 50% pentru personalul implicat în gestionarea programelor operaţionale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât şi a celor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, personal care este din ce în ce mai redus şi astfel, realizarea la termen a celor 507 ţinte asociate investiţiilor cheie şi reformelor majore stabilite prin PNRR ar fi greu de realizat. Practic, majorarea salarială ar urma să fie acordată numai pe perioada cât persoanele respective vor activa în cadrul acestor programe.
Tot luni, Guvernul propune şi relocarea unei sume de bani pentru schema de ajutor de stat Ucraina, astfel că vor fi alocate 2,5 miliarde de lei pentru implementarea unei scheme de ajutor de stat. Exim Bank va construi un portofoliu nou de produse cu componentă de ajutor de stat, având ca principal obiectiv accesul la finanţare al acelor firme care se confruntă cu deficit de lichidităţi în contextul crizei economice generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.