Continuitatea tradiției energetice de la Iernut, asigurată pentru următorii 30 de ani

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 septembrie 2018, 08:20
Aceasta datorită noii centrale care se construiește și în care Romgaz investește 269 de milioane de euro.
Lucrările au început în urmă cu un an printr-un parteneriat româno-spaniol și trebuie finalizate în ianuarie 2020.
Aceasta este prima investiție în domeniul energetic cu contribuție din bugetul de stat, cuantumul fiind de 25%.
Managerul proiectului, ing. Balasz Bela:
Proiectul are o putere instalată de 430 MW, venind cu un aport de putere într-o zonă deficitară a României. Înlocuiește o centrală veche de peste 50 de ani cu o tehnologie foarte modernă, adaugă valoare gazelor extrase, creșterea randamentului cu circa 20% și un alt beneficiu se referăla emisiile de gaze cu efect de seră. Tradiția de la Iernut va fi continuată pentru încă 30-40 de ani și este un lucru bun pentru toată România.
Pentru comunitatea din Iernut, investiția este un semn că tradiția energetică locală merge mai departe, spune Angela Bircea localnică și director tehnic al centralei.
Iernutul este unul dintre cele 8 orașe care aveau licee energetice. M-am născut cu părinți energeticieni. Am absolvit facultatatea din Timișoara. După 1990 am venit în această centrală. Cei peste 10.000 de locuitori, care au pierdut o serie de obiective, vor rămâne cu acest centru energetic extraordinar, chiar european.
Peste 600 de muncitori are în acest moment șantierul de la Iernut. 400 dinre ei sunt angajași ai centralei, iar restul de 200 sunt constructori în cadrul investiției.
După finalizare, obiectivul va avea doar 150 de angajați, dar autoritățile asigură că nu vor fi disponibilizări pentru că mulți dintre energeticieni se apropie de vârsta de pensionare.
Marcela German