Contemporan în România – jazz și vernisajul expoziției Centaur, la Sala Radio
Publicat de Stan Lucian, 6 noiembrie 2023, 13:12 / actualizat: 6 noiembrie 2023, 14:22
Joi, 9 noiembrie (de la ora 19:00), muzica și artele plastice își dau întâlnire la Sala Radio, în cadrul primului eveniment pluridisciplinar inițiat de Big Band-ul Radio în stagiunea curentă, intitulat Contemporan în România.
Îi veți aprecia pe membrii Big Band-ului în dublă ipostază: de interpreți, dar și de compozitori ai pieselor de jazz pe care le veți asculta, o parte dintre acestea fiind cântate în primă audiție absolută. George Natsis, pianistul ansamblului, saxofoniștii Paolo Profeti și Cătălin Milea, chitaristul Liviu Negru, trombonistul Florian Radu și trompetiștii Laurențiu Moise și Sebastian Burneci semnează lucrările pe care le veți asculta pe 9 noiembrie la Sala Radio. Repertoriul va cuprinde și o lucrare compusă de Marian Georgescu, fost chitarist al ansamblului, care a trecut în neființă în anul 2019.
Concertul se va derula sub conducerea muzicală a dirijoarei ansamblului, Simona Strungaru. Piesele interpretate vor fi însoțite și de proiecții video pe orga Sălii Radio, realizate de Ioana Halunga.
În paralel cu seara de jazz propusă de Big Band, Sala Radio va găzdui expoziția de pictură și grafică Centaur, ce reunește lucrări realizate de artiștii plastici Aurel Bulacu, Gheorghe Caruțiu, Florin Codre, Darie Dup, Cătălin Guguianu, Iulia Mihalcea, Florin Stoiciu și Ion Tițoiu, fiecare artist având o abordare stilistică diferită a temei ecvestre. Legătura dintre concert și expoziție este dată de faptul că atât dirijoarea Big Band-ului Radio, Simona Strungaru, cât și prim-trompetistul Sebastian Burneci au compus fragmentele muzicale ce însoțesc lucrările expoziției.
„Prin Proiectul Cultural Centaur dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia a legăturii dintre om și natură, prin imaginea relației dintre om și cal” – declară Iulia Mihalcea, inițiatoarea acestui proiect.
Expoziția Centaur a mai fost admirată la Institutul Cultural Român și la Complexul Muzeal Tulcea – Casa Avramide. Vernisajul expoziției va avea loc în foaierul Sălii Radio în aceeași zi, 9 noiembrie, la ora 18:00. Lucrările vor rămâne în spațiul sălii bucureștene până în 18 noiembrie.
„Companion și extensie a gândurilor și acțiunilor umane, calul constituie un simbol cultural complex provenind din dimensiunea sa empatică și cvasiomniprezentă în activitățile umane, până de curând. Și ca o singură dovadă a acestei legături, ritmul bătăilor inimii omului coincide cu ritmul galopului. La nivel cultural, calul își păstrează puterea de simbol al nobleței și devotamentului, fiind prezent în manifestările ele însele simbolice și oficiale și, deși retras dintr-o primă linie a vizibilității la nivel social, el rămâne la fel de prezent în societățile mai apropiate de cele tradiționale. Domeniul de abordare fiind extrem de vast, ne-am limitat la abordarea esențială a relației dintre om și cal, ca simbol al armoniei de care lumea contemporană are atâta nevoie” – Iulia Mihalcea.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro, dar şi în librăriile Cărtureşti.