Contabilii resping încercările Finanțelor de restrângere a independenței profesionale
Publicat de Hategan Raul, 5 aprilie 2022, 20:32 / actualizat: 7 aprilie 2022, 10:05
În cadrul Conferinței Naționale a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, membrii organizației au decis prin vot asupra amendamentelor la proiectul de lege care vizează reorganizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi.
Toate amendamentele propuse de Ministerul Finanțelor au fost respinse în unanimitate sau cu largă majoritate, contabilii apreciind că ele au un caracter abuziv și neconstituțional, a arătat președintele CECCAR Mureș, Lucian Savu:
Noile amendamente ar viza pierderea independenței expertului contabil judiciar și restrângerea nejustificată, printr-o măsură administrativă a activităților pe care experții contabili le pot desfășura în materie de expertiză contabilă judiciară, fără a exista o modificare la nivelul competențelor, nu este fezabilă. Efectul propunerii legislative ar avea un impact major asupra sistemului judiciar prin pierderea independenței expertului contabil judiciar, mai ales în cazul în care sunt parte Ministerul Finanțelor și structurile din subordine. Adică se încearcă subordonarea profesiei de contabil Autorității de Supraveghere Publică a Activității de Audit Statutar.
Economiștii au în România trei structuri organizaționale, respectiv experții contabili, consultanții fiscali și auditorii financiari. Este o fărâmițare profesională care în alte țări nu există, spune Lucian Savu:
Că prin voință politică s-au făcut cele trei organisme profesionale, hai să spunem că am ”digera”, dar de aici până la a ni se restrânge drepturile de a face expertize fiscale pe care să le facă numai consultanții fiscali, să nu mai facem audit etc, este prea mult. Profesia noastră numără 31.000 de membri la nivel de țară, numai în județul Mureș sunt 1.100 de experți și contabili autorizați, cărora le lezăm drepturile. Și financiar, pentru că vor crește cotizațiile, fiindcă acest organism de supraveghere va primi o cotizație de la noi. Apoi, se încearcă să se numească o persoană care să coordoneze activitatea la nivel de țară și de filiale, și în același timp filialele să nu mai aibă autonomie decizională în alegerea membrilor consiliului filialei sau membrii delegați în Consiliul Superior.
Înființat în 1921, Corpul Experților Contabili a dispărut în comunism și s-a reînființat în 1994 ca organizație profesională independentă, de drept privat.
Potrivit membrilor organizației, acum se încearcă, prin presiuni ale unor grupuri de interese, la revenirea la un control centralizat al statului asupra activităților experților contabili, inclusiv asupra patrimoniului CECCAR.
Potrivit șefului CECCAR Mureș, Lucian Savu, contabilii vor urmări cu atenție evoluția intențiilor de modificare legislativă ce îi vizează și își rezervă dreptul de a apela la toate căile legale existente pentru a-și apăra independența și a-și proteja interesele.
Valeriu Russu