Consumul de zahăr poate provoca o formă agresivă de cancer

Publicat de radiomures, 18 octombrie 2017, 15:30
Cercetătorii de la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, au descoperit că glucoza provoacă o creştere rapidă a tumorilor maligne. Astfel, consumul de zahăr devine cauza dezvoltării unei forme agresive de cancer. Absorbția rapidă a multor carbohidrați este caracteristică celulelor canceroase. În celulele normale, glicoliza (procesul de oxidare a glucozei) are loc lent și este asociată cu formarea piruvatului. În țesuturile tumorilor maligne, glicoliza este de 200 de ori mai rapidă și în loc de piruvat, se formează acid lactic. Se crede că oxidarea activă a zaharurilor conduce la generarea unei mari energii, care este utilizată pentru diviziunea celulelor defecte și dezvoltarea metastazei. E vorba despre așa-numitul „efect Warburg”. În cadrul experimentelor, au fost folosite drojdii capabile să absoarbă cantități mari de glucoză. Oamenii de știință au examinat funcțiile genelor „Ras”, care reglementează diviziunea celulară la multe organisme, inclusiv la oameni. Mutațiile în anumiţi ADN pot crește activitatea genelor, contribuind la dezvoltarea necontrolabilă a celulelor. S-a dovedit că ingerarea unor cantități mari de zahăr include genele „Ras”, permițând drojdiilor să se multiplice foarte repede. În celulele canceroase, glucoza provoacă un cerc vicios – tumora absoarbe carbohidrații, le mărește dimensiunea și, prin urmare, nevoia sa de zahăr crește.