Consumul de medicamente și vitamine a crescut în pandemie
Publicat de Corina Muntean, 14 ianuarie 2022, 10:45
Datele statistice din județul Mureș pe primele 10 luni ale anului trecut arată că cele mai multe medicamente consumate în această perioadă au fost medicamentele generice sau variantele mai ieftine ale moleculelor inovative și cele care se eliberează fără prescripție medicală.
A crescut mult și consumul de suplimente alimentare, vitamine și altele de acest tip.
Pe de altă parte, unele terapii nu au mai fost folosite ca altădată, mai ales cele administrate în spitale, pentru că au fost mai puţini pacienţi cronici internaţi în această perioadă.
Președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, Nicoleta Logigan:
A fost o creștere de 13% pe medicamentele generice și de 7% pe originale. Au crescut chiar și suplimentele și OTC-urile cu 10%. Au scăzut, în schimb, medicamentele de uz spitalicesc, precum fiolajele, datorită faptului că nu au mai fost atât de mulți pacienți cronici pe secțiile tradiționale. (Pentru Covid) medicamentele specifice, Remdesivir și anticorpii monoclonali sunt din import dar unui pacient cu Covid i s-au administrat și medicamente de genul paracetamol, algocalmin, ser fiziologic, antibiotice (de producție internă).
Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor Mureș spun că de puțin timp a început producția de Favipiravir la una din fabricile mari de medicamente din Târgu-Mureș, acestea fiind produse exclusiv pentru spitale.
Până acum, acest tip de antiviral, utilizat cu rezultate bune în tratamentul timpuriu al bolii Covid-19, a provenit din donații, în cea mai mare parte.
Cristina Bulbescu