Consumul de cafea poate reduce riscul de cancer de colon

Publicat de radiomures, 24 august 2016, 14:30
Potrivit unor studii mai vechi, consumul de cafea reduce riscul de cancer colorectal (cancer de colon şi cancer rectal), dar există şi cercetări care nu confirmă această ipoteză. Cu toate acestea, un nou studiu, la care au participat aproape 8.500 de persoane, dintre care aproximativ 5.000 erau diagnosticate cu cancer colorectal, arată că persoanele care beau cafea au riscul de cancer colorectal cu 30% mai redus decât cei care nu consumă această băutură. Rezultatele cercetării au fost confirmate chiar şi după ce experţii au luat în considerare factori care pot afecta riscul de a dezvolta cancer colorectal: vârsta, sexul, cantitatea de fibre consumate şi utilizarea aspirinei (unele studii au aratat că aspirina poate reduce riscul de a dezvolta cancer de colon). „Deși este încă prea devreme pentru a recomanda consumul de cafea ca o modalitate de a reduce riscul de cancer colorectal, cred că acest studiu merită atenție. Sunt necesare şi alte cercetări, pentru a examina efectul consumului de cafea asupra riscului de cancer colorectal” – a afirmat un reprezentant al Centrului Oncologic de la Universitatea din California de Sud. În urma studiului, cercetătorii au emis următoarea ipoteză: cafeaua reduce riscul de cancer colorectal, accelerând trecerea scaunului prin colon, ceea ce înseamnă că țesutul acestui organ are nevoie de mai puțin timp pentru a fi expus potențialilor agenți cancerigeni.