Consumatorii de servicii financiare au mari probleme cu plata ratelor bancare
Publicat de Corina Muntean, 3 iunie 2022, 11:03 / actualizat: 5 iunie 2022, 20:21
Într-o perioadă marcată de creșterea costurilor creditelor și de scumpirea alimentelor, utilităților și transportului, consumatorii de servicii financiare au mari probleme cu plata ratelor bancare. De aceea, Guvernul s-a gândit, ca în vremea pandemiei să-i ajute pe cei care nu se descurcă cu rambursarea creditelor și să le ofere o perioadă de grație, de înghețare a plăților către bănci, până se pun pe picioare. Numai că, măsura nu vine doar cu vești bune. Bancherii spun că cei care cer amânarea plăţii ratelor vor achita sume mai mari pentru că dobânda se va calcula şi pe perioada suspendării plăților.
Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România și majorarea dobânzilor reprezintă 3 motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit consumatorilor, prin intermediul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), că se încearcă găsirea de soluții pentru problemele întâmpinate în relație cu băncile și că sistemul bancar este pregătit pentru posibile situații neprevăzute. Oamenii sunt sfătuiți să anunțe banca din timp atunci când întâmpină dificultăți. Pe de altă parte, suspendarea plăţii ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, atenționează Bogdan Neacşu, președintele Asociaţiei Române a Băncilor. Faptul că această dobândă continuă să se calculeze şi în această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare. Mai precis, Neacșu atrage atenţia că, în contextul tendinţei de creştere a inflaţiei, există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească. Acesta pledează mai degrabă pentru găsirea unor soluţii individuale şi personalizate, în funcţie de situaţia în care se află debitorul.
Amintim că recent, coaliţia aflată la guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro, printre acestea aflându-se şi amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă. Ministrul Finanţelor, Adrian Căciu, precizează că de măsură nu vor beneficia toate persoanele împrumutate, ci doar cei care au dificultăţi la plata ratelor. Criteriul de calificare pentru amânare a plății ratelor este creşterea cheltuielilor /familie sau a cheltuielilor/companie cu 25%. Amânarea plății ratelor cu 9 luni nu este însă o măsură atractivă decât pe moment. Dacă acum dobânda interbancară la 6 luni, ROBOR, cea care influențează nivelul dobânzilor la credite, a ajuns în doar două săptămâni la 6,11 % de la 5,71 %, oare cât va fi peste 9 luni când ar trebui reluate plățile către bănci. Cu siguranță dobânzile de plătit vor și și mai greu de suportat. Așadar amânarea rambursării ratelor la credite nu e o soluție, decât pentru cei care chiar nu au cum să returneze banii.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.