Consumatorii casnici care folosesc gazele naturale pentru încălzire ar putea plăti facturi mai mici cu sume cuprinse între 60 și 150 lei/lună de iarnă

Publicat de Corina Muntean, 21 octombrie 2020, 11:08
Consumatorii de gaze pot realiza economii importante, mai ales în lunile de iarnă, în situația în care schimbă contractul sau furnizorul. Este estimarea Consiliului Concurenței pe baza analizei derulate în contextul liberalizării activității de furnizare a gazelor naturale către clienții casnici.
Evaluările autorității de concurență indică faptul că unii consumatori casnici ar putea beneficia de reduceri și mai importante, de peste 200 lei/lună de iarnă. Este vorba de gospodării cu consum mai ridicat de gaze naturale, ca de exemplu locuințe situate în zone mai friguroase ale țării, în județe din partea de centru și nord, cu relief montan și păduri.
Consiliul Concurenței recomandă persoanelor care folosesc gazele naturale să ia în considerare schimbarea contractului sau a furnizorului, alegând varianta cea mai avantajoasă, înainte de venirea sezonului rece. La sfârșitul lunii iunie 2020 (înainte de a fi demarat procesul de liberalizare), clienții casnici cărora li se furnizează gaze naturale în regim concurențial reprezentau 12,1% din totalul consumatorilor casnici, ajungând la circa 19% în iulie 2020. Cu toate acestea, doar 2% dintre clienții casnici care au trecut în regim concurențial în luna iulie au făcut acest lucru concomitent cu schimbarea furnizorului de la care achiziționau gaze naturale în regim reglementat. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, consideră că pe lângă slaba informare a consumatorului, ofertele furnizorilor s-ar putea să nu fi fost suficient de atractive pentru a determina schimbarea furnizorului curent de gaze naturale de către clienții casnici. Conform Consiliului, o mare parte a furnizorilor au inclus în ofertă un abonament, stabilit în sumă fixă/zi/ loc de consum, ce permite furnizorului să ofere clienților casnici un preț unitar mai mic decât cel care nu conține un abonament.
Cu toate că ofertele de gaze naturale cu abonament reprezintă produse care asigură avantaje în cazul clienților cu un anumit nivel de consum, pentru o parte dintre clienții casnici, cei cu un consum relativ scăzut, s-ar putea dovedi dezavantajoase.
Ca urmare, consumatorii ar trebui să aleagă dintre ofertele propuse de furnizori după efectuarea unei evaluări privind avantajul sau dezavantajul achitării unui abonament. Consiliul Concurenței îi sfătuiește pe consumatori să fie atenți și la clauzele contractuale, ca cele care privesc garanțiile solicitate de furnizor, termenul de plată a facturii, penalitățile de întârziere, precum și eventuale clauze care ar putea îngreuna o schimbare ulterioară a furnizorului de gaze naturale, pentru a nu avea surprize ca la final să iasă în pierdere nu în câștig.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: Consilul Concurenței